13. Övrigt

Smutsigt tangentbord rengöring

2016-03-26 22:23 #0 av: [Marshmallows]

Hur rengör man ett smutsigt tangentbord på bästa sätt? tips?:)

Anmäl
2016-03-27 11:15 #1 av: Inkanyezi

löst tangentbord eller laptop?

Beror lite på vad det är för smuts. Smutsen från fingrarna är fet och den får man bäst bort med diskmedel, men man bör i så fall pilla bort alla tangenterna innan man blöter ner dem. Man kan diska dem. Det som är under kan man torka av med mikrofiber, och efter att man har plockat bort tangenterna kan man dammsuga innan man torkar av.

Sedan är det knepigt att få dit tangenterna igen om man inte har en karta över hur de ska sitta, så det kan vara lämpligt att ta en bild av tangentbordet innan man börjar pilla loss tangenterna.

Ett löst tangentbord kan ibland vara enklare att bara skaffa ett nytt.

Men om tangenbordet bara är dammigt, kan man använda en pensel och hålla det med tangenterna neråt och borsta bort damm och annat som har ramlat ner mellan tangenterna.

Anmäl
2016-03-28 17:22 #2 av: Aniara14

Det allra bästa och enklaste är att förebygga att tangentbordet överhuvudtaget blir smutsigt genom att alltid vara ren om händerna innan man börjar använda det.

Men om det redan blivit smutsigt så kan man ta en våtservett, t ex Apotekets, och lägga på ett ark hushållspapper, rulla ihop och krama lätt så att den mesta fukten försvinner.

Det är viktigt att det inte får rinna ner nån vätska mellan och under tangenterna, för då är det stor risk för skada och att det slutar fungera.

Sen torkar man försiktigt rent först med våtservetten, och sen med det nätt och jämnt fuktade hushållspappret. 

Anmäl
2016-03-28 17:25 #3 av: [Marshmallows]

#2 Hur noga jag än vart har det ändå blivit lite smutsigt det samlas lätt damm och smuts när man haft en dator i flera år, detta är en laptop.

#1 tack för tips

Anmäl
2016-03-28 17:34 #4 av: Aniara14

#3 Ja, helt går det ju inte att undvika, men det är ju bättre att det bara blir lite smutsigt än mycket smutsigt. Tycker i alla fall jag.

Jag har ett ljusgrått separat tangentbord som jag haft nu i över tretton år, men det syns ändå knappt att det är använt. Lite damm blir det förstås alltid på det, men det brukar gå att försiktigt blåsa och skaka av ganska lätt.

Anmäl
2016-03-28 19:40 #5 av: [Marshmallows]

#4 Jo men det är nog ändå bra att rengöra det då och då tycker iallafall jag.

Anmäl
2016-03-28 20:05 #6 av: Aniara14

#5 Ja, det gör jag också, fast sällan och bara med en blött och sen hårt urkramad s.k. diskduk av typen Wettexduk, alltså inte med sprit, diskmedel eller annat slags rengöringsmedel, för det tycker jag inte behövs.

Jag tvättar istället händerna med tvål och varmvatten innan jag börjar knappa på tangenterna. Det är så mycket enklare, och ingen risk då att det rinner ner nåt som skadar datorn på nåt sätt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.