Windows 10

Välj uppdateringar manuellt i Windows 10

2016-05-12 08:56 #0 av: Kaj

Jag vet att många här har skrivit att man är frusterad över att det from Windows 10 inte går att själv välja vilka av månadens uppdateringar från Microsoft man vill installera. I tidigare versioner av Windows fick man en lista av uppdateringar och kunde där välja vilken eller vilka av dessa man ville uppdatera och kunde själv välja att utesluta vissa som man inte var intresserad av.
From Windows 10 använder sig Microsoft av cumulativa uppdateringar vilket innebär att man i stället för att som tidigare via Windows update släppa säg 10 stycken separata uppdateringar nu paketera ihop dem till ett stort paket. Detta innebär då att man som användare måste välja att antingen installera allt eller inget.
Detta har man gjort efter att frågat användare ute i världen hur de såg på uppdateringar. En total övervikt svarade att de inte hade en aning om hur de skulle kunna besluta om vilken eller vilka av månadens uppdateringar de var intresserade av och önskemålet var därför att Microsoft skulle dölja alla uppdateringar och bara ge användaren ett val - allt eller inget. Som standard är automatisk uppdatering påslagen.

Nu finns det visserligen ett sätt att för er som är lite mer insatta att faktiskt sköta detta själv och då kunna välja vilka av månadens uppdateringar ni är intresserade av. Det är kanske inte så känt att det finns och hur man gör så jag beskriver här i korthet hur ni skall göra.

 1. Ni måste då först slå av automatiska uppdateringar i Windows Update på era datorer. Nu får ni inga månadsuppdateringar överhuvudtaget
 2. Den andra tisdagen i varje månad släpper Microsoft månadens uppdateringar. Detta är amerikansk tid så vi i Sverige ser inte dessa förrän under onsdagen dagen därpå.
  Gå då till denna länk för att se vilka uppdateringar som finns för aktuell månad
  https://technet.microsoft.com/en-us/library/security/mt637780.aspx
 3. Här kan ni läsa om respektive uppdatering och notera vilken eller vilka ni är intresserade av.
 4. Efter detta kan ni går till följande länk för att söka upp och hämta hem den eller de uppdateringar ni är intresserade av
  http://catalog.update.microsoft.com/v7/site/Install.aspx?referringpage=Home.aspx
 5. Ladda hem och Installera därefter manuellt de ni är intresserade av.
Anmäl
2016-05-12 11:17 #1 av: VSK

Jag har viss förståelse att MS gör så här, men det borde gälla i home versionen. Har man Pro så borde det vara som förr tycker jag. Iaf erbjuda automatisk WU eller manuell (gamla versionen).

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2016-05-12 12:48 #2 av: Kaj

#1, företag har en speciell funkiton via Windows update for business. Där kan företag själva via GPOer välja hur de vill att uppdateringar skall gå ut. Detta för att uppdateringar där kan påverka många interna och externa system där det ibland inte ens är möjligt att göra en uppdatering utan att slå ut hela företaget.

Jag är helst säker på att du själv via register inställningar kan aktivera detta på din dator om du vill men jag vet inte hur - pröva att googla upp det så hittar du nog information om det. Men här finns nog en bra start för dig (se under classification GUID) men även länkarna till vänster i navigationsträdet
https://technet.microsoft.com/en-us/itpro/windows/plan/windows-update-for-business
En underlänk till ovan om du vill ändra i ditt registry via ADM eller manuellt och bestämma hur uppdateringar skall ske.
https://technet.microsoft.com/en-us/itpro/windows/plan/setup-and-deployment

Anmäl
2016-05-12 12:53 #3 av: VSK

#2

Jo jag vet (Business). De kan (skall kunna iaf) stänga av allt vad telemetri och annat som "spionerar" att göra. Telemetritjänsten går ju att fimpa i Pro, men det är så mkt annat som är aktivt. Denna finess kom med uppdatering, fanns ej vid lanseringen. 

Tack för länkarna. För egen del så spelar det egentligen ingen roll, men kunde vara kul att se vad det är man installerar för nåt. Kan ju vara bra om nåt paket är buggigt. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2016-05-12 14:59 #4 av: Kaj

Denna länk som jag gav i första inlägget innehåller alla individuella patchar som Win 10s kumulativa KB patch. Jag brukar alltid gå in på tisdagskvällen och göra en snabb titt för att se vad som ev kan påverka mig. Jag kollar även för mitt företags räkning då.

https://technet.microsoft.com/en-us/library/security/mt637780.aspx

Anmäl
2016-05-12 17:51 #5 av: VSK

Men ändå, så föredrar jag det gränssnitt och alternativ som har funnits så länge. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.