13. Övrigt

Hur plockar man ut batteriet

2016-06-02 21:00 #0 av: kaninennea

Min dator har gått sönder och jag har läst att man kan ta ut datorns batteri så kanske det funkar igen. Men hur gör man det? Jag har en Acer laptop.

Anmäl
2016-06-03 04:10 #1 av: Inkanyezi

På en del av de nyare datorerna är det ett par skruvar man måste ta ur för att kunna dra ur batteriet. Batteriet sitter mot baksidan av datorn, du kan se var om du tittar på undersidan. Det är ett avlångt ganska smalt batteripaket som sitter mot bakkanten, och det är två skruvar som håller det. När batteriet har tagits ur försvinner minnet som säger till datorn att starta Windows 8, så att man kan komma in i BIOS SETUP och så att man kan starta från andra media än hårddisken om det behövs.

Med felen som du har visat på tidigare kan man anta att din hårddisk kan vara trasig, så att den inte fungerar. Den är ganska lätt att byta ut, och om du har garanti på datorn fortfarande är det kanske allra bäst att lämna in den.

Men om du har någon kunnig som kan hjälpa dig med datorn, kanske det går att lösa rätt enkelt. Om hårddisken alls kan köras, kan du få ut filer från den, men om den inte svarar på anrop alls, kan det bästa vara att helt enkelt kasta den och sätta i en ny. Sedan kan du exempelvis ladda datorn med Linux Mint, som är väldigt lätt att installera och att hantera.

Om hårddisken fungerar som den ska när man sätter den i en docka för att ta ur filerna, kan det vara hårddiskkontrollern i din dator som strular. I så fall är kanske det bästa att helt enkelt dumpa datorn, eftersom det inte lönar sig att försöka byta de delarna. Om det är garanti kvar kan moderkortet bytas rätt enkelt, men om du inte har garanti är det i så fall bättre att skaffa en annan dator.

Anmäl
2016-06-04 16:32 #2 av: Zepp

Har en ACER laptop!

Där är det en grej nära batteriet som man stoppar in en penna och drar åt sidan för att spärren skall släppa, sen är det bara att ta ut batteripacken!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-06-04 16:47 #3 av: Inkanyezi

Beror så klart på vilken modell - de nyare, med ett smalt batteri som innehåller AA-celler och som ligger nära bakkanten - har i regel två skruvar. Där är det inte meningen att batteriet lätt ska kunna tas bort.

Datorer där man lätt ska kunna skifta batteri har bara en spärr, och batteriet droppar då ut neråt. Med en extra batteripack klarar man då att få längre tid att använda datorn. De nyare billiga datorerna är dock inte gjorda så att man lätt ska kunna ta ur batteriet, och de har inte någon supercap som håller spänning när batteriet är ur. Därför tappar de flyktigt minne när man plockar ur batteriet.

Senare versioner av Windows hindrar att man laddar operativsystem via USB eller externa media, genom att de försätts i viloläge när man stänger av, i stället för att helt stänga ner operativsystemet. Det är för att de ska starta snabbt; man är uppe på banan inom några sekunder, med nackdelen att man inte kan komma in i datorns BIOS SETUP. För att det ska gå att nå den måste man endera stänga av Windows via kontrollpanelen eller ta bort batteriet. Sedan kan man ändra i parametrarna för start och ladda operativsystem från sticka eller skiva.

En annan möjlig variant är att ta ur hårddisken i stället, vilket automatiskt öppnar BIOS SETUP när man startar datorn.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.