Windows 10

Nyheter för Windows update

2016-09-09 11:12 #0 av: Kaj

Från och med oktober-2016 kommer Microsoft att förändra sättet på hur varje månads säkerhetspatchar och uppdateringar kommer att fungera.
Tidigare så har Microsoft varje månad levererat en eller flera uppdateringar som sedan installerats på användarens dator. Det innebar att man då kunde se att ett antal uppdateringar hade gått på datorn.

Nu ändrar man förfarande till något som kallas för Roll-upp.
I korthet innebär det att man varje månad bara kommer få EN uppdatering som i sin tur innehåller alla ändringar. Så oktober månad kommer innehålla allt för oktober. November månad kommer innehålla allt för oktober och november. December månad kommer innehålla allt för oktober, november och december osv.

Det finns många fördelar (och några nackdelar) med detta förfarande.

Fördelar:
Om man skapar en reparationsskiva eller återställningsskiva behöver man därefter enbart besöka Windows update EN gång för att sedan bli helt uppdaterad med de senaste ändringarna.
Tidigare kunde man ju hålla på en hel dag med att först återställa från reparationssivan, återställningspunkt eller installationsskivan för att sedan besöka Windows update ett otalt antal gånger med omstarter däremellan innan man var "up-to-date"
Microsoft behöver nu bara underhålla ett uppdateringspaket per månad.

Nackdelar:
Visserligen innehåller varje månads uppdatering enbart ett paket men detta paket innehåller ju precis som tidigare ett antal fixar.
Skulle en av dessa ha en bugg kommer man inte att kunna dra tillbaka just den patchen som tidigare kunde. Microsoft har dock sagt att man kommer ha en mycket snabbare hantering av att fixa ev. buggar (ja vi får väl se)

Konklusion:
För vanliga hemma användare är detta ett jättekliv framåt och precis som andra leverantörer gjort i årtal (jämför Android OS där uppdateringar kommer i ett paket).
Företagskunder däremot har det lite mer besvärligt eftersom man där oftast vill ha kontroll på exakt vilka enskilda uppdateringar man vill installera.

Läs mer:
https://blogs.technet.microsoft.com/windowsitpro/2016/08/15/further-simplifying-servicing-model-for-windows-7-and-windows-8-1/

Anmäl
2016-09-09 11:28 #1 av: VSK

Jag skulle föredra att de släpper säkerhetspatchar omgående när lösning tagits fram. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2016-09-09 13:34 #2 av: Kaj

#1 ja det skulle se ut det.

Att få något genom R&D är tillräckligt knepigt för att säkerställa att allt är på plats, testat OK, genomgått verifieringar med mera. Nu koncentreras allt till ett tillfälle då alla resurser är ihopa. Om man skulle släppa pö om pö tror jag vi skulle se en väldigt massa fler felsläpp och oreda.
Men jag förstår vad du menar - man vill ju ha en fix så snabbt som möjligt.
Microsoft har där något man kallar för "hotfix". Det är en lösning som ännu inte hunnit genomgå hela ITIL kedjan av tester och verifieringar (det som är resultatet och släpps månadsvis) som man kan begära att få av Microsoft genom att kontakta sin lokala Microsoft representant.
För en "hotfix" säger Microsoft att "den är testad av den som löste problemet men vi kan ännu inte garantera att den inte ställer till med något annat - installera på egen risk och bara om du verkligen är i behov av en snabb fix"

Anmäl
2016-09-09 19:52 #3 av: VSK

#2

Man borde kunna få välja själv. Iaf om man har Pro. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2016-09-12 08:38 #4 av: Kaj

#3 - idag kan du redan det. Stäng av Windows Update. Sedan besöker du Windows Update Catalog's webbsida - https://catalog.update.microsoft.com/

Där kan du sedan själv välja vilken eller vilka KBn du laddar hem och installerar samt när du vill göra det.

Fortfarande lite olika budskap från Microsoft om de kommer behålla enskilda KBn där efter oktober eller om allt då kommer att vara en roll-up innehållande samtliga KBn för en månad.

Anmäl
2016-09-12 08:41 #5 av: VSK

#4

Det finns tredjeparts program för detta redan, men jag menar per default. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.