Hårdvara

Hur mycket påverkar RAM-minnet snabbheten?

2016-12-03 10:08 #0 av: Martin

Här kommer en riktig flumfråga som jag inser att den kanske är svår att svara på, för det är säkert en massa faktorer som spelar in.

Sitter på en 5 år gammal stationär dator så ingen ssd-disk eller liknande. I5-processor på 3,3 Ghz eller liknande, 8 i RAM. 

Kör ganska mycket bildredigering i främst Lightroom, men lite PS också.

Tycker att den är lite långsam ibland. Kan man förvänta sig någon märkbar skillnad om man uppdaterar till t.ex. 16 i RAM-minne eller är det så mycket annat som också spelar in att det inte är lönt att göra det? Eller behöver man gå högre upp, 24 (för att märka någon skillnad)?

Vad har ni för funderingar runt detta?

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2016-12-03 11:59 #1 av: Florrpan

Om du märker att 8Gb inte räcker till, att minnet blir fullt, så blir det definitivt bättre med 16Gb.

Endast Lightroom kommer inte dra så mycket. Startade lightroom och testade, hamnade inte över 6Gb användning på RAM iaf. (LR drar ~1300Mb just nu). Men det beror mycket på vad för andra program du har igång, t.ex 10 fliker i webbläsaren eller liknande.

Tyngre redigeringar i Photoshop kan däremot börja kräva lite mer. Startade upp två foton från LR > PS, och redigerade lite, var då uppe ca 7Gb användning.

Det som kan göra datorn seg är om du endast har en mekanisk hårddisk, då den måste jobba både med systemet, filerna, samt LR och PS cacheminne. Detta blir ju lätt tungt på en singel hårddisk. Har en kompis som kör samma sak, och datorn blir monsterseg omvartannat. Det går bättre att ha 2 HDD där du lägger foton och "Scratchminnet" på den andra hårddisken, även systemets pagefil kan läggas där för att avlasta systemdisken.

Men jag säger så här. 2 Hårddiskar och 16GB RAM rekommenderat för svängrum (har belastat långt över 10GB med endast Photoshop). Din processor kanske är lite svag, men borde klara sig. i5 2500k?

Anmäl
2016-12-03 15:08 #2 av: VSK

#0

Som #1 säger så är det alltid bäst att ha cacheminnet (virtuella minnet) separerat från den disk du har operativsystemet på och där du har operativsystemets cacheminne (växlingsfil) aktiverat. Per default så ligger det på samma partition som ditt operativsystem.

Givetvis går det snabbast om du har SSD istället för nåt mekanisk historia. 

Har du möjlighet att kasta in en till lagringsdisk pang bom, så ställ in så att ditt bildbehandlingsprogram cachar på den disken.

Gällande om 8 GB räcker eller inte beror ju på hur tunga filer du jobbar med och hur många du har öppna samtidigt. 

Arbetsminne kan man aldrig få för mkt av i det här fallet. Överlag så kan man säga att ju snabbare minne (Mhz) och ju lägre latens minnena har (CAS mm) ju bättre är det. Sen kan det skilja en del mellan olika minnen trots samma värden, men de torde knappast märkas med blotta ögat på en bildfil. 

Det du kan göra är att köpa så mkt minne du kan och sen slänger du upp en virtuell cacheenhet (RAMDisk) som du låter styras över ditt bildredigeringsprograms cacheutrymme. 

Här är två länkar på vägen.

http://wiki.catznip.com/index.php?title=Using_a_RAMDisk_for_disk_cache_%28Windows%29

https://helpx.adobe.com/se/photoshop/kb/optimize-photoshop-cc-performance.html

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2016-12-03 15:18 #3 av: Martin

Det är förmodligen så illa att trots att jag har två diskar i maskinen så ligger både op, program och allt på C. Kanske skulle vara värt att lägga om det.

Japp, det är Intel I5-2500. 

När jag håller på med fotona har jag i princip bara CS och LR igång. Enstaka gånger rullar Spotify i bakgrunden men det är så sällan så det behöver vi inte fundera på.

Men då är det kanske ommöblering på diskar och 8 GB till som kan vara ett alternativ. Tack för era inputs. Tål att fundera på. 

Om man skall köpa nya minnen, ngt man behöver fundera på då? De som sitter i är Corsair DDR3 1333 MHz. Finns liknande på antika museum nu eller är det fortfarande ngt som är gångbart (tänker om lika barn leker bäst eller om man kan smäcka på ngt nyare sålänge moderkortet klarar det, det lär ju ha hänt lite på minnesfronten sedan mars 2011 tänker jag?).

Hårddiskarna är två Samsung Sata-2 7200 rpm (mest som kuriosa, spelar väl inte så stor roll men som sagt mekaniska rätt långsamma diskar).

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2016-12-03 15:38 #4 av: VSK

#3

Kolla så du har senaste versionen av Spotify installerad, för de har lagat en bugg som skriver satan på disken. 

Som sagt, köp ,mer arbetsminne och kasta upp en RAMDisk, men tänk på att en RAMDisk endast gäller till nästa omstart av datorn.

Sen för säkerhets skull så kolla på ditt moderkorts tillverkares sida så att minnen verkligen är kompatibla. Oftast så brukar det funka med de flesta minnen, men har man en jäkla otur, så kan det knasa rejält. Passa på att kika om det kommit ny firmware till ditt BIOS och som kanske kan hjälpa till lite eventuell med kompatibilitet.

Annars sägs det ju att man inte skall "laga" nåt som inte är trasigt (BIOS). 

Din CPU har ju bara stöd för 1333 Mhz men möjligt ditt moderkort kan överklocka. Sikta på kompatibla minnen som ditt moderkort stödjer och så hög hastighet som möjligt och med så låg latens som möjligt.

Din nästa nya dator lär antagligen ha DDR4 så du får klura på vad du tycker är värt med de här minnena om du nu köper. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2016-12-05 11:30 #5 av: Kaj

Jag antar att du kör Windows på den burken.

En I5-2500 är ju Intels andra generation av processorer som kom runt 2011 eller så. Den är absolut inte särskilt snabb så hur mycket minne du än laddar med så kommer processorn vara en flaskhals för dig.

Om du behöver mer RAM minne kan du se genom att titta på hur mycket av det som utnyttjas. Det ser du via aktivitetshanteraren - ctrl+alt+delete  - starta aktivitetshanteraren.

Om du ser att programmen tar upp mer än dina 8 GIG så kan en ökning av RAM minnet göra lite bättre för dig.

Om du har Windows XP med minst SP3 eller senare så kan du även utöka RAM minnet med en vanlig USB sticka. Det är visserligen inte en riktig RAM utökning men du kan få Windows att använda USB stickan som din utökade page fil. EN USB sticka är mycket snabbare än dina hårddiskar så där kan du få upp farten en hel del

Köp en USB sticka på säg 16 gig (de kostar ju inte många kronor) stoppa in i datorn och högerklicka på den och välj egenskaper och välj fliken ReadyBoost. Ange där hur mycket utrymme du vill tilldela som "extra RAM".

Om du har för lite RAM (dina 8 GIG) så kan detta USB minne göra datorn lite snabbare ivf.

Anmäl
2016-12-07 06:15 #6 av: Martin

Kör Win10.

Tack för alla råd!

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl