01. Internet

Fel webbsida med rätt adress

2017-03-29 14:00 #0 av: [colors_]

Hejsan!

Jag övar italienska med Duolingo i deras app, men oftast på webben då jag tycker det är bättre och man lär sig mer. Hur som helst, igår när jag tänkte gå in på webbsidan som vanligt (https://www.duolingo.com/) så kom jag inte in på Duolingo utan på en annan sida ("ACUVUE Online", står något om kontaktlinser) där man ska välja språk och kommer sedan in på deras sida som det verkar.

Har kollat på exempelvis http://www.isitdownrightnow.com/duolingo.com.html och det står att sidan är uppe, och en jag känner gick också in på Duolingo med hans dator och internet och han säger att han kommer in som vanligt.

Har inte skrivit adressen fel då jag använder samma bokmärke som tidigare har tagit mig in på Duolingos webbsida.

Vilken sida kommer ni till om ni går in på https://www.duolingo.com/ ? Sidan om kontaktlinser eller Duolingos sida? Jag tycker detta är jätteskumt, och det verkar ju vara något fel hos mig då han jag känner kommer in som vanligt osv.

Går detta att fixa? Jag använder webbsidan dagligen och tycker det är synd att jag inte kommer in mer... Ledsen

Tacksam för svar!

Anmäl
2017-03-29 14:07 #1 av: Magi-cat

Hej!

Jag kommer in på deras vanliga sida.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-03-29 14:26 #2 av: Zadeira

Jag kommer in på rätt sida när jag följer din länk.


Anmäl
2017-03-29 14:26 #3 av: Zadeira

Har du rensat cache och webhistoriken?


Anmäl
2017-03-29 14:29 #4 av: Sommarek

Det är inte så att det är reklam du får upp när du går in på sidan?

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2017-03-29 15:18 #5 av: [colors_]

#1 och #2: Bra att veta att ni andra kommer in. Då är det något fel hos mig alltså Funderar

#3: Jag testade att rensa historik och cache i Chrome nyss och jag kommer fortfarande till fel sida. Testade även med Microsoft Edge (annan webbläsare) och samma sak händer där.

Bifogar bild på vad jag kommer till först, innan fel sida.

#4: Det är inte reklam, det är en full webbsida som täcker hela webbläsarens utrymme och har klickbara länkar med mera. Oberörd

Min enda tanke just nu är om någon har "kapat" den adressen som jag besöker ofta, just för mig... Jag vet inte ens om det är möjligt, men vad annat kan det vara?
Ska göra en virussökning på datorn nu, för säkerhetens skull (annars är den inställd på att automatiskt söka oxå...)

Anmäl
2017-03-29 15:34 #6 av: [colors_]

Kan lägga till att jag kommer till fel sida även med surfplattan. Tänker då att det kanske har med routern att göra eftersom ni andra kommer in och att jag faktiskt även kommer till rätt sida med mobilens egna nät (inte wifi).

Får nog testa att återställa routern på något sätt... kanske kan man till och med koppla in datorn direkt till internetet, utan routern, då vet man ju om det är typ fel hos internetleverantören om det är möjligt, eller just min router.

Jag kan skriva här hur det går senare... det är ju faktiskt lite intressant vad det kan bero på, om inte annat :-p

Anmäl
2017-03-29 15:41 #7 av: Magi-cat

#5 Konstigt! Funderar

Det var Edge jag använde när jag kom in.

Hoppas det löser sig!

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-03-29 18:01 #8 av: [colors_]

#7: Ja, väldigt underligt...

Men nu har det i alla fall löst sig. Kopplade in datorn direkt i internetuttaget i väggen, utan routern, och då kom jag som jag misstänkte till rätt webbsida.

Sedan startade jag routern igen efter att ha stängt av den, och vips så kommer jag in på rätt webbsida med även routern inkopplad!
Jag var på väg att fabriksåterställa routern, men det räckte med en simpel omstart för att det skulle fungera...routerproblem brukar faktiskt rätta till sig med en omstart oftast, om det inte är något större allvarligt problem. Glad

Bara hoppas att det håller i sig!

Anmäl
2017-03-29 18:03 #9 av: Magi-cat

#8 Vad bra! Tummen upp

Lycka till med italienskan! Glad

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-03-29 18:06 #10 av: [colors_]

#9 

Tackar! Skrattar

Anmäl
2017-03-30 10:22 #11 av: Kaj

Du behöver vara uppmärksam nu. Det låter som att något tagit över routern och ställt om DNS server. En DNS server är den som översätter alla webbadresser till dess riktiga ipnummer och dirigerar dig till rätt webbsida. När man sätter upp ett nätverk är det standard att ange att DNS skall tilldelas automatiskt. Om man gör det så kommer DNS server och adressuppslag att göras genom din Internet operatör. Men man kan enkelt slå av det och dirigera trafiken till en annan DNS server om man vill (ex googles fria DNS server). Om någon då hackat in sig på din dator och ändrat DNS server till en kriminell DNS server så kan det vara så att dom styr om trafiken till en viss adress - som i ditt fall - till en helt anna webbsida. Då kommer adressen i adressfältet i webbläsaren se helt rätt ut men den bakomliggande ip adressen (den verkliga adressen til en sida) är en helt annan.På så sätt kan hackare styra om så att om du ex går till en webbsida säg www.google.com så kan dom styra om den till vilken ipadress som helst och presntera den sidan istället men i adressfältet står det fortfarande www.google.com
Detta är särskilt läskigt om något ex gör en kopia av en banks webbsida säg seb.se och styr om din trafik till deras egna kriminella. Du kommer då tycka att seb.se ser riktig ut och adressenv isar ju www.seb.se men det är alltså någon helt annan sida i verkligen heten och inte www.seb.se riktiga sida. Det är därför du ALLTID skall kolla i adressfältet att sådana sidor som bank med flera alltid är med protokollet https och inte http. om det är hhtps så säger det att sdian är krypterad och att den har ett certifikat. Har den inte ett certifikat så är något skumt eftersom alla sådana webbsidor har certifikat och dessa är mycket svåra att manipulera. Dom kan iofs utfärda ett eget bluff certifikat men då kommer du se att webbadressen blir röd och en varning kommer upp eftersom adressen www.seb.se interna ipadress INTE stämmer överns med www.seb.se riktiga ipnummer och certifikat. Det blir alltså ett fel då.

Kolla detta så här:
Lokalt på din dators nätverkskort:

 • Gå till Nätverk och delningscenter.
 • Klicka på det nätverk som du är uppkopplad mot internet med
 • Klicka på egenskaper
 • Klicka på Intgernet protokoll IPV4 och sedan på knappen Egenskaper
 • På fliken Allmänt titta under DNS server vad som står där
 • Det skall stå använd DNS server automatiskt - så tillvida du inte själv angivit en egen DNS server typ googles fria DNS server för att komma runt spärrar som ex BBB gjort för thepiratebay
 • Om det inte står automatiskt skall du bocka i det och starta om datorn. Då skall DNS servern hämtas från din internet leverantör.

Kolla DNS i din Router:
Här är inställningarna beroende på vilken router du har men ung. så här bör du kunna kolla

 • Logga in på routern
 • sök reda på inställningar för DNS server
 • Även här skall det stå Automatisk eller alternativt om du fått en adress från din internet leverantör att skriva in där men automatisk är det normala.
 • Denna inställning skall sedan hämtas till ditt nätverkskort ovan så det är till att båda dessa står på automatisk

Står något annat som du inte känner igen kan du mycket väl fått in ett virus. Då måste du ha fått en uppmaning där du skulle ange ditt administratörskonto och bekräftat det för det krävs för att ändra nätverksinställningar. Du skall ALDRIG bekräfta sådana frågor om du inte vet att det är du själv som jsut triggat en sådan förfrågan typ som när du i exemplet ovan väljer att titta på nätverksinställningaran på ditt lokala nätverkskort - då kommer frågan upp när du klickar på egenskaper och då vet du ju att det är du som triggat det och kan lugnt bekräfta. Annars ALDRIG.

Anmäl
2017-03-30 13:45 #12 av: Zpookey

Observera att alltid byta lösenordet på en ny router och använd aldrig standardlösenordet. Virus kan lätt smitta en router men oftast så testas bara standarlösenorden på routrarna.

Anmäl
2017-03-30 17:21 #13 av: [colors_]

#11: Ojdå, det låter inte bra i så fall. Jag ska kolla det du skriver om DNS senare när jag är hemma.

Är det någon idé att fabriksåterställa routern även fast jag nu kommer till rätt webbsida? Tar en sådan återställning bort eventuella virus och hackare från routern?
Jag har i stort sett aldrig haft virus på varken dator eller router, så jag är inte så erfaren i just det.

#12: Det kan vara en idé att ändra det lösenordet. Jag har ett eget lösenord till själva nätverket, men till routerinställningarna är det nog standard. Ska kolla det senare också.

Anmäl
2017-03-31 13:42 #14 av: Kaj

Tror inte du behöver vara så där väldigt orlolig om DNS inställningarna inte är ändrade.
Gör bara som #13 skriver och byt lösenord på routern - det skall man alltid göra då man fått den så den inte går på satandardlösenordet vilket brukar vara admin admin

Sedan skall du ALDRIG köra med ett användarkonto i Windows som är administratör. Ha ett vanligt användarkonto och ett separat administratörskonto som du bara använder då du vill göra systemändringar  WIndows.

Anmäl
2017-03-31 22:22 #15 av: VSK

TS.

1. Ladda hem senaste firmeware till din router.
2. Koppla ur WAN-kabeln.
3. Reseta din router (fabriksåterställning).
4. Flasha om din router (installera nya mjukvaran/firmware) i din router.
5. Reseta din router.
6. Logga in på din router och ändra till starkt lösenord för inloggning på routern.
7. Kolla så att åtkomst till router från WAN är inaktiverat.
8. Kolla så att routern inte kör nån FTP-server eller annan delning. Om du vill ha FTP-server/annan åtkomst till din router från WAN, kolla så att den utdelningen är lösenordsskyddad med eget starkt lösenord.
9. Välj starkt lösenord till din Wifi. 
10. Kör Protected Management Frames i din router om det alternativet finns samt du har hårdvara som stödjer det (tex skrivare mm). 
11.Använder du inte Wifi alls utan går enbart via nätverkskabel, stäng av Wifi. 
12. Koppla in WAN-kabeln i routern.
13. Gå till sidan https://www.dnsleaktest.com/ och kolla vilken DNS-server som du använder. Är du osäker vilken/vilka DNS-servar din ISP (internetleverantör) tillhandahåller, lägg in manuell DNS i din router (eller dator) och gå sedan till sidan jag länkar till.

Gissningsvis så kör du med Windows samt har DNS-klienten igång så då måste du flusha din DNS-katalog i datorn efter det du bytt DNS enligt ovan tips. Detta gör du genom att starta kommandopromten (CMD) som administratör (högerklicka på filen, kör som, eller om du nu är inloggad som vanlig användare på användarkonto), tryck ned shift och högerklicka på CMD/genväg till CMD -kör som administratör.

När du fått upp kommandopromten (som administratör) så skriv ipconfig /flushdns och tryck på enter. 

När du ändå håller på så starta tjänster (services.msc) som administratör och inaktivera DNS Client, för den behöver du inte ändå när du surfar. Fördelen är att du nu aldrig behöver flusha DNS-katalogen nå mer. Således finns inga spår i den heller som nån kan snoka i (om du är orolig för det).

CMD finns i Administrationsverktyg (startknappen) eller så kan du söka efter CMD eller köra kortkommando windowsknapp/fönsterknapp + r (skriv services.msc i rutan). 

Några alternativ till säkra DNS-servrar:

Comodo Secure DNS

Free for: Personal use only

DNS Addresses: 8.26.56.26 and 8.20.247.20

-

Dyn Internet Guide

Free for: Personal or business use

DNS Addresses: 216.146.35.35 and 216.146.36.36

-

FoolDNS

Free for: Personal or business use

DNS Addresses: 87.118.111.215 and 213.187.11.62

-

GreenTeam Internet

Free for: Personal or commercial use

DNS Addresses: 81.218.119.11 and 209.88.198.133

-

Norton ConnectSafe

Free for: Personal use

DNS Addresses: Vary based upon desired protection

Norton ConnectSafe provides three preconfigured DNS servers, free for personal use with no account needed:

Security: The most basic service that automatically blocks malware, phishing and scam sites, and uses the DNS addresses of 199.85.126.10 and 199.85.127.10.

Security + Pornography: Adds blocking of sexually explicit material; uses the DNS addresses of 199.85.126.20 and 199.85.127.20.

Security + Pornography + Other: Adds blocking of other mature content, like alcohol, crime, drugs and gambling; uses the DNS addresses of 199.85.126.30 and 199.85.127.30.

-

OpenDNS

Free for: Personal or business use for Enhanced DNS; personal use only for other home and family services

DNS addresses: 208.67.222.222 and 208.67.220.220 ("FamilyShield" DNS addresses: 208.67.222.123 and 208.67.220.123)

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2017-04-03 08:33 #16 av: Kaj

Och googles fria dns server (som även är optimerad för prestanda). Jag använder den - då kommer man även förbi hindren med spärrade sidor som ex thepiratebay. (Så enkelt är det att komma runt den domen som kostad skattebetalarna många miljoner och tagit upp tid i domstolar som kunde använts till att dömma riktiga brott i stället).

IP adress till googles fria dns server är 8.8.8.8 och 8.8.4.4

Anmäl
2017-04-03 09:36 #17 av: VSK

#16

Vad menar du med optimerad?

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2017-04-03 10:17 #18 av: Kaj

Google kör sedan länge ett projekt runt DNS och hur man kan optimera dessa genom att inte bara använda cache teknik.

https://developers.google.com/speed/public-dns/

Mitigations (se detta kapitel för mer info om hur de optimerar sin DNS löpande.
https://developers.google.com/speed/public-dns/docs/performance

För ca 20 år sedan var man tvungen att själv ange en DNS server när man konfigurerade sitt intenet nätverk. Det var ju lite krångligt för många användare så internet operatörer började då sätta upp egna DNS servrar och låta nätverksintsällningen vara satt till Automatisk.
Problmet är bara att en ISP som ex Telia, BBB, ComHem etc sällan pillrar och optimerar sina DNS servrar efter att dom satt upp dom. Dom står bara där och tuffar på. Google däremot driver ju detta som ett forskningsprojekt och då får vi alla dra nytta av den prestanda som de kommer fram till.

Vill även påopeka att många av de andra gratis DNS servrar som finns också löpande optimerar pretstanda så det är inte bara Google men Google har som sagt detta som ett forskningsprojekt för att hitta framtidens snabbaste sätt att slå up ipnummer.

Anmäl
2017-04-03 10:34 #19 av: VSK

#18

Vill även påopeka att många av de andra gratis DNS servrar som finns också löpande optimerar pretstanda så det är inte bara Google

Exaktamente.

Nackdelen med Google DNS är att de sparar lite för mkt saker. Speciellt om man kör med Chrome samt är inloggad på kontot. Det räcker inte med att ha en reklamblockerare, utan information samlas via offline webcache, offline webfonts mm. Cookies är det minsta problemet. Det göms även info i pagefile. Så fort du startar Chrome så går osynlig information ut på nätet. Information som inte går att radera då den alltid uppstår. ID mao. Blocka WebRTC, Canvas Fingerprints, tredjeparts mm. 

Det går så klart att minimera läckaget. 

Men visst, jag köper att Googles hårdvaruresurser är sjukt mäktiga. Google försöker förutom prestandaoptimerande vara i framkant när det gäller säkerhet, men hur det är med den saken är inget jag varken kan eller vill spekulera i. 

Själv så använder jag min brandvägg som DNS-server och den länkas till annan DNS-server som inte sparar nånting i informationsväg (inte Google). Funkar alldeles ypperligt och nån vidare delay märker inte jag av. 

Går så klart att öka anonymiteten än mer, men jag är knappast hemlige Arne. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.