Hårdvara

extremt varm dator

2017-04-25 22:30 #0 av: [memoirsofaclone]

Vi har en ''familjedator'' hemma, bärbar, den är några år gammal. Saken är att utblåset från den extrainsatta fläkten blir så otroligt varmt! Om man har handen bredvid så måste man ta bort den efter 2-3 sek för man bränner sig. Utblåset är alltid rätt varmt men det blir värre om man använt datorn ett tag. Tycker det här är rätt obehagligt, för man ska väl inte bränna sig på luften från datorn? Trots denna extrafläkt. Själva datorn måste ju då vara enormt varm inuti. Kan man göra nåt åt detta eller kan man låta det vara? Eller borde den sluta användas så fort som möjligt? Min egen dator blir aldrig sådär varm, vet inte vad familjens dator är för modell men som sagt är den nog runt 7 år minst och rätt usel i allmänhet. Skulle ju vara jobbigt om den självantände, för det känns som om den skulle kunna det. 

Trots att vi haft den länge började jag på allvar fundera på det här idag när jag nästan brände handen av mig..

Anmäl
2017-04-25 22:55 #1 av: _Fisken

Prova å dammsuga ur kyl-flänsarna. Kan ha samlats mycket damm där. Du kanske redan gjort det? Annars blir laptops ganska heta. Många måste stå på sånt där underlägg med extrafläktar som blåser upp o in i datorn underifrån.

Anmäl
2017-04-25 23:24 #2 av: [memoirsofaclone]

#1 Ja det var nog ett tag sen vi gjorde det så det lär vara en del damm. Problemet är att ingen orkar ta tag i det haha, men det är alltså normalt att de blir så varma? Den jag har själv blir bara lite ljummen.

Anmäl
2017-04-25 23:54 #3 av: _Fisken

Ja. Det verkar som att en del blir snorheta. Som min HP laptop. Den knäar av värmen. Bytte fläkt med det hjälpte inte. 
Min Chromebook blir bara ljummen....

Anmäl
2017-04-26 08:33 #4 av: Kaj

Så himla varma skall en dator inte bli. 2-3 sekunder innan man bränner sig på utblåset - näe aldrig det skulle vara hälsovådligt och en sådan dator kan jag inte tänka mig skulle passera olika länders regler.
Tempen på CPU och GPU bör rimligen hålla sig under 75 (CPU) och 75-80 (GPU) grader annars bör man se upp. Om man inte spelar spel och anat som belastar datorns CPU och GPU (Grafik) bör tempen inte ligga på mer än sisådär 40-60 grader.
Diskarna bör kanske ligga inom intervallet 50-55 grader max.

Pröva och ladda hem ett program som kan läsa av temperaturen på dina komponenter i datorn ex Speccy från Piriform.
Sedan kan du även kolla med GPU-Z för att få veta om ex grafikkortet och fläkten är ovanligt högt belastad.

Se vad du får för värden där på ex CPU och GPU

Anmäl
2017-04-26 08:40 #5 av: Kaj

https://www.youtube.com/watch?v=ig-ZTWz9oKk

Anmäl
2017-04-26 13:08 #6 av: Record

Glöm inte att blockera fläktens vingar innan du dammsuger, då fläktens styrelektronik förstörs annars.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.