Varningar

"Hårdvarubuggar"

2018-01-10 17:28 #0 av: Huygens

Säkerhetsuppdateringen i Windows 10 av hårdvaruvirusen Meltdown och Spectre, sk "hårdvarubuggar", gick sådär. Kan vara värt att hålla ett öga på informationen på nätet så att man inte laddar ner en säkerhetsuppdatering som låser datorn permanent. Längre text i (tråd).


Anmäl
2018-01-11 08:49 #1 av: Kaj

Gäller AMD processorer och inte Intel processorer vad jag kan förstå. Och MS anger att det är AMD som har bollen att rätta till för de följer inte MS specifikationer när de utvecklar sina processorer fullt ut vilket får dessa följder i olyckliga fall

Anmäl
2018-01-11 11:19 #2 av: Huygens

Spectre och Meltdown gäller för mulikärneprocessorer från Intel tillverkade sedan år 1995, gäller många AMD-processorer och gäller ARM-licenstillverkade mikrochip (främst till mobiler, av t ex Qualcomm) samt vissa Nvidia-chip.


Anmäl
2018-01-11 15:22 #3 av: JonasDuregard

#1 Vad menar du med att AMD skulle följa MS specifikationer?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2018-01-11 21:20 #4 av: annia1

Det är inte bara windows 10 som fått problem med datorer utan alla som har de "felaktiga" amd chipen. Det som däremot gör win 10 extra drabbat är att dom får ju automatiskt uppdateringar installerade vilket gör att även vid återställning får de samma uppdatering vid omstart av datorn. De andra kan fortfarande välja om de vill installera eller inte.

Sen behöver man inte själv hålla koll eftersom microsoft har pausat alla uppdateringsutskick gällande amd tills de löst problemet.

När det gäller ms specifikationer så är det inte nå specifikationer från ms som inte följts utan det är så att den dokumentation som amd skickat till ms inte stämmer överens med själva amd chippen. Ms och amd arbetar tillsammans på att hitta en lösning. Om bla det med dokumentation står bla i pc för alla.
Nu vet inte jag varför dokumentationen inte stämmer överens men en gissning att det gäller väl chip som tillverkats över längre tid och då kanske nåt har ändrats utan att det har dokumenterats ordentligt och då följdaktligen har ms inte fått korrekta uppgifter på alla.

När det gäller intel så ska det inte finnas några problem med uppdateringarna som skickats ut.

Vill du diskutera politik och andra samhällsfrågor.
Kika då in på debatt

Anmäl
2018-01-12 00:02 #5 av: VSK

Är ju vrålgamla AMD som det gäller. 

Sen kan man faktiskt stänga av tjänsten som utför WU och sen köra ett litet tredjepartsprogram för WU och då kan man välja manuellt vilka uppdateringar man vill installera (men då kan man antagligen inte ha aktiverad signaturkontroll och verifieringskontroll för UAC-systematiserade körbara filer*). 

*Beror som sagt på vilken mjukvara vi pratar om förstås. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-01-12 13:24 #6 av: Kaj

#3

När en leverantör bygger ett chip eller vad det nu kan vara och vill att den skall vara certifierad för ett vist operativsystem så skall dom följa de specifikationer som i det här fallet Microsoft anger för att det skall vara kompatibelt. Det är därför det står en klisterlogga på vissa datorer "Certified for Windows 10" och liknande. Det betyder att dom följt specifikationerna vid tillverkningen och att Microsoft i detta fall verifierat och godkänt detta. Annars får man inte klibba dit en sådan logga.

I de här fallen antar jag att det har att göra med hur hela arkitekturen är byggd för att hantera I/O, minneshanetring, buss-prioritering med mera som annars kan ställa till det rejält om man utgår ifrån något som ett operativsystem sedan inte stödjer eller stödjer på ett litet annorlunda sätt.

Anmäl
2018-05-22 17:00 #7 av: Huygens

Spectre har blivit värre. DM


Anmäl
2018-05-24 14:34 #8 av: Zpookey

Daily mail är ingen källa man ska referera till.

Anmäl
2018-05-24 15:39 #9 av: VSK

Går lika bra att läsa här om man vill ha det på svenska.

https://techworld.idg.se/2.2524/1.702825/spectre-intel

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.