13. Övrigt

"Unsubscribe" skräpmail?

2018-02-05 16:48 #0 av: eskils

Det är väl fler än jag som får en massa skräpmail i Inkorgen, med erbjudanden om presentkort, lån, rabatter, vinster etc. "Hämta din vinst inom 25 minuter - klicka här!" osv. Mailen har en logga som liknar t ex ElGiganten, ICA och andra kända företag, men avsändaren är bara en massa bokstäver och avslutas ibland med .eu.

Ibland står det Unsubscribe eller motsvarande på en länk nertill.

Jag är urtrött på dessa mail som kommer nästan dagligen, men vågar man klicka på Unsubscribe?  Hur gör ni?

Tacksam för svar från någon som vet, inte bara gissar. Vägrar utsätta min dator för någon risk.


Anmäl
2018-02-05 17:06 #1 av: Huygens

Det är nog ett bete. Om du klickar avabonnera vet boten om att det finns en människa som läser skräpmailet och kommer därför skicka mer skräp.

Har du riktigt otur laddas ett virus på din dator.


Anmäl
2018-02-05 17:11 #2 av: Veda

Jag markerar adressen som skräppost och då sorteras de bort i framtiden (oftast i alla fall).

Anmäl
2018-02-05 17:55 #3 av: Sindri

Nej, inte klicka på unsubscribe! Din mailklient kan sortera bort det åt dig.

Anmäl
2018-02-06 08:19 #4 av: Kaj

Vad har du för mail program?
De flesta bra programmen har ett skräppostfilter som tar hand om sådana mail redan från början.
Ex om du kör Microsoft outlook.com eller Googles gmail så tar dessa bort sådana skräpmail. Du måste så klart ställa in nivå själv men standardinställningen brukar ta de allra flesta så normalt behöver man inte göra något.
Att lägga in en regel för mail att alltid ta bort alla mail där titeln innehåller just denna typ av lockande ord som du beskriver så får du även bort en massa annat skräp

Anmäl
2018-02-06 11:08 #5 av: eskils

Tack alla för svar! Då ska jag inte klicka på Unsubscribe i fortsättningen heller.

#4 Jag har Outlook-mail och de flesta skräpmailen hamnar i Skräpkorgen men inte alla. Men jag vill inte ha dem alls! Har nu spärrat mail som innehåller ordet bitcoin. Försökte också spärra avsändare som slutade på .eu men det gick inte. Det jobbiga är ju att det är olika avsändare varje gång.

Vet någon hur man får datorn att tömma Skräpkorgen oftare? Tror ínställningen är 10 dagar.


Anmäl
2018-02-06 11:30 #6 av: Jalking

Du ska nog passa dig för att spärra .eu. I och med att näthandel över gränserna blir allt vanligare och även allt annat blir mer och mer internationellt kommer du för eller senare att få epost som du vill ha från någon med eu-domän.
Det är jättesvårt att försöka spärra på egen hand. Du har spärrat bitcoin. Då slinker ändå b1tcoin, bitc0in, bitco1n, bit-coin o.s.v. igenom. Det går nog att hitta många fler sätt att "stava" bitcoin på.

Anmäl
2018-02-06 11:45 #7 av: eskils

#6 Tack för svar. .eu gick som sagt inte att spärra.

Finns det inget att göra då menar du?


Anmäl
2018-02-06 11:55 #8 av: Jalking

Klart att du kan försöka. Alltid gör det väl någon skillnad, men att stoppa det helt kan du nog glömma.

Jag har märkt att det går lite i vågor, i varje fall hos mig. Jag skulle tro att uppdateringarna till spamfiltret där jag har mitt mailkonto (FSData) inte sker dagligen, utan antalet spam som slinker igen ökar några dagar, sen kommer en uppdatering och det minskar ett tag till det usla folket har hittat nya sätt att kringgå filtret och hittat på nya avsändaradresser. Måste ändå säga att deras filter är ganska effektivt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.