10. Nätverk & Brandväggar

Uppgradera routern

2018-02-18 22:54 #0 av: Blanksteg

Jag skannade nyss mitt wifi med Avast antivirusprogram. Tydligen så behöver kanske min router uppgraderas. Har aldrig gjort det förut.

Fanns en länk jag skulle gå in på, men då dök en varningssida upp om att det kan vara en dålig sida med risk för angrepp. Jag googlade och läste mig till att jag kan ange ip-serien som routern använder och gå in på den adressen i webbläsaren för att uppgradera routern, men då hindrades jag också pga risk för angripare/hackare.

Så... hur gör en?

Anmäl
2018-02-18 23:49 #1 av: Sindri

Nu är ju Avast enligt mig ett pålitligt program, men man skall akta sig för att klicka på länkar.
Jag har uppdaterat en router en gång, men gick då via support från routertillverkaren. (Vi hade en Linksys då)

Leta efter en supportsida från din routertillverkare och har du tur hittar du ett telefonnummer. Nånstans på din router finns en etikett, fota den med mobilen så att du kan kolla på den medan du pratar med supporten och lämna de uppgifter de behöver. Bra att ha datorn till hands så du kan koppla in den med en  internetsladd direkt i routern om de begär det.

Finns ingen telefonsupport så googla på Uppgradering och namnet på din router.
Man kan hitta många bra handledningar, ibland Youtubefilmer om hur man gör.

Anmäl
2018-02-19 08:22 #2 av: Kaj

Har du verkligen fått en uppmaning från Avast att du skall uppgradera din router? låter väldigt konstigt men för all del Avast är ju smart ibland så den har kanske upptäckt att du har en gammal firmware eller program till din router

Hur som helst ska du inte uppgradera via några länkar - det låter som ett virus/spam du råkat ut för
Routern uppgraderar du inifrån routern. Logga in på routern via dess ip-adress (beror på vilken router du har men vanligast är ip adress http://192.168.1.1)

Ange användar-id och lösenord (fick du då du köpte routern och du bör ha bytt det redan men om inte så är de vanligaste värdena användar-id admin och lösenord 0000 eller 1234 - om du är osäker så finns dessa uppgifter på din router eller på leverantörens hemsida.
Där ska du nu hitta en funktion för att uppgradera routerns firmware och program. 

Anmäl
2018-02-19 11:53 #3 av: Blanksteg

ok tack! Jag kollade upp ip-adressen men det verkar inte som att jag kan gå in på den. Sidan tar för lång tid på sig att svara.

Anmäl
2018-02-19 17:46 #4 av: VSK

Har inte orkat undersöka saken då min hårdvarubrandvägg blockar, men nånting i Windows 10 vill kontakta Avast. Om det är Windows eget AV som hämtar definitioner därifrån eller inte vet jag inte. Kör inte med Windows eget AV så det verkar ju va lite knepigt isf. 

Lika störande är det att när man installerar Ccleaner så pingar det hem, samt sen försöker kontakta nätet utan min vetskap med ActiveX (autouppdatering avstängd). 

Går så klart kolla processer, men orka. 

Ts, det enda möjliga här är att din router kör med DNS från Avast. Annars luktar det lurt. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-02-20 08:41 #5 av: Kaj

#3, kan du ge oss namnet på din router (och helst modell) så kan vi se vilken ipadress det är. Den jag angav brukar vara den vanligaste men en leverantör av en router kan så klart välja någon annan ipadress eller ett annat sätt att logga in på routern.

Anmäl
2018-02-21 21:53 #6 av: Blanksteg

Det är en Technicolor, modell TG784 v3.

Står ingen ip-adress på routern, men ett "admin password" som inte liknar en ip-adress.

Anmäl
2018-02-22 08:33 #7 av: Kaj

Adressen är 192.168.0.1 eller 192.168.1.254

Pröva att ange någon av dessa ip-adresser i din webbläsare och se ifall du får en login sida till routern

http://setuprouter.com/router/technicolor/tg784n-v3/login.htm

Om ip-adresserna ovan inte fungerade kan du ta reda på din interna ip-adress enligt denna instruktion
Så här hittar du din interna IP adress (men den ovan bör vara rätt för din router)
Skriv cmd i sökrutan i Windows och starta kommandotolken
Skriv ipconfig när kommandotolken kommer upp
notera ipadressen vid Default Gateway
Ange den ip-adressen i din webbläsare


Anmäl
2018-02-22 21:54 #8 av: Blanksteg

Jag hittade ip-adressen genom cmd. Men återigen står det att det inte går att lita på den sida jag försöker komma in på och att datorn kan bli utsatt för angripare, att anslutningen inte är privat.

Jag kan gå in på hemsidan iaf, men vågar jag?

Anmäl
2018-02-22 22:22 #9 av: VSK

#8

Tycker mer det låter som det är ditt AV som varnar för att sidan du ska besöka har gammal certifikat. Kan ju så klart vara manipulerat certifikat oxå förstås. 

Är du inloggad som användare och inte som admin (default tyvärr) samt har operativsystem och program uppdaterade samt tillägg som hindrar flash och javascript utan ditt godkännande, så skall det väl ganska mkt till om man råkar illa ut antar jag. 

Du kan ju alltid börja med att knappa in adressen här och skanna till att börja med. https://www.virustotal.com/#/home/url

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-02-22 22:23 #10 av: Sindri

Kommer din router från Telia?
Kolla i så fall här;

https://www.telia.se/privat/support/wifi-router

och här är fler som haft problem med den
http://www.datorkirurgen.se/internetavbrott-telia-technicolor-windows10/
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1432170-reda-ut-telias-technicolor-en-gang-for-alla-kunniga-hit

Du skall fortfarande inte gå in på den länken som kommer i en popup-ruta.
Har du problem med din router eller ditt wifi? Om inte så gör ingenting.
Du kan kolla om ditt bredband håller vad det lovar här

http://www.bredbandskollen.se/

Anmäl
2018-02-23 08:24 #11 av: Kaj

Om du knackar in ipadressen till routern och sedan får en varning på att sidan inte går att lita på så kolla igen i webbläsarfönsret vilken ip-adress eller webbadress som nu står där.  Det är inte troligt men det kan vara så att du blir omdirigerad till en annan sida och då kan det bero på att du har ett virus i din dator som styr om din trafik på denna ip-adress till en annan suspekt sida. Det är inte troligt men bäst är att du kollar.
Du kan ju även ta en skärmdump på sidan där det står att den inte är att lita på så kan vi här försöka se om det verkar vara något fuffens. Skärmdumpen måste även innehålla adressfältet i webbläsaren.

Anmäl
2018-02-23 15:31 #12 av: Blanksteg

Tack för svar!

Har fått routern från Bredbandsbolaget.

När jag anger ip-adressen och kommer in på varningssidan så står ip-adressen (samma) fortfarande kvar i adressfältet.

Kollade bredbandskollen. Resultat blev dåligt. Bara 38 Mbit/s i nedladdning, och 26 Mbit/s i uppladdning. Är meningen att jag ska ha 60-100 Mbit/s. 

Anmäl
2018-02-23 16:17 #13 av: Sindri

Då tycker jag att du skall be om support från Bredbandsbolaget.

Anmäl
2018-02-25 15:16 #14 av: Zepp

Jag höll på och bråkade med mitt bredband i går kväll... i dag vet jag att det hade med fel i utrustningen på min telestation att göra.. sådant händer!

Jämmrans altså man får för sig att man fått in värsta viruset/trojanen eller värre!

Och då ansluter jag självklart min dator  med sladd mot mitt modem direkt.. och försöker logga in på adminsidan för modemet.. och det går inte.. gissa om jag då får för mig att jag har världens värsta virus/trojan på min dator.. förmodligen direkt styrt från Moskva eller Peking?

Iallafall så har jag ju oxå mobilt bredband.. som en tjänst, petalar bara om jag använder det.. så nu är det f*n i mig dags.. oså opptäcker jag då att min ISP har trasig utrustning på min telestation när jag loggar in på Min sida!

Osådåså.. det kostade mig 29 kronor.. för några fucking minuter.. för att få reda på att det var ett tekniskt fel på utrustningen i min ISPs närmaste station.. hum, det borde vara gratis!

Och inte nog med det, de lovade att problemet skulle vara löst senast vid etttiden på kvällen, men hela kitteriet var uppe och funkade redan vid 10-tiden.. kudos!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.