13. Övrigt

Uppgradering till funktionell speldator

2018-03-24 12:22 #0 av: Shine

Hej!

Jag har tagit över en i princip oanvänd desktop. En oerhört långsam Packard bell som inte byggd för spel, så mycket förstår vi iaf. Men skulle gärna mottaga lite hjälp för att få den till en fungerande speldator. :)

Räcker det att byta ramminnet eller måste hela processorn bytas ut också?

Intel celeron, 2gb ram. Windows 7.

Några tips eller någon vänlig själ som känner sig manad att lotsa vidare i djungeln? :)

Tack på förhand!

Anmäl
2018-03-26 08:53 #1 av: Kaj

Det beror på vad moder kortet klarar av när du lägger till RAM minne. Om det bara stödjer det äldre DDR3 eller det nyare och mycket snabbare DDR4 minnen eller tom DDR5 minnen.

Minnet gör att du kan ladda in mer av programdata i RAM och då blir det något snabbare. Men CPUn är ju den som genomför alla beräkningar så den är hyperviktig för att få prestanda.

När det gäller spel är grafikkortet nästan det viktigaste för där har spelutvecklarna  gjort koden så att CPU beräkningar skall göras i grafikkortet i stället för CPUn. Där kallas de för GPU beräkningar och ett grafikkorts GPU är specialdesignat och optimerat för att hantera kod och klockcykler för grafik och bild hantering. Har man ett dåligt grafikkort kommer de flesta krävande spelen inte att fungera i högsta upplösning och prestanda.

Ex en CPU kan ha ex 2, 4 eller numer även 8 kärnor som exekvera kod parallellt.
Ett grafikkort kan ha 256, 640, 768 ja till och med så har vissa upp emot 1000 kärnor som kan exekvera kod parallellt. 
Tänker man så förstår man att ett grafikkort är väldigt viktigt eftersom spelen är designade för att dra nytta av just grafikkortets överlägsna prestanda. Vanliga program är inte skrivna för att använda grafikkortets CPU (GPU) prestanda.

Kolla denna länk för exempel på NVIDAS  grafikkort (se längre ner under specs)
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/products/10series/geforce-gtx-1050/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.