Hårdvara

Hårddisk på väg att lägga av?

2018-07-13 20:09 #0 av: Martin

Ciao.

Min ena hårddisk har börjat väsnas mer (skulle möjligen kunna vara en fläkt som börjat väsnas men låter mer som mekaniskt och tror att det är en hårddisk). Det är ibland tyst och när datorn börjar jobba så låter det mer.

Har haft datorn i 7 år, så det är alltså inte bara en högljudd hårddisk jag inte är van vid - utan det är ett annat/högre ljud än normalt.

Vad finns för vettiga verktyg för att kolla status på sin hårddisk? Eller skall man bara byta ut den rakt av utan att fundera mer på om den är på väg att ge upp eller inte?

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2018-07-14 16:37 #1 av: Huygens

Ta backup ofta.


Anmäl
2018-07-15 08:55 #2 av: Martin

Ja, det görs frekvent till dels annan disk men även till moln så jag är i grunden inte orolig över eventuell dataförlust. Mer att man kanske kunde se vilken av diskarna som eventuellt är på väg att ge upp och byta ut den redan på förhand. Om det nu är en disk som är på väg att lägga av.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2018-07-15 11:23 #3 av: Huygens

Jag känner inte till något program som detekterar om en disk är mekaniskt sliten.


Anmäl
2018-08-06 09:02 #4 av: Kaj

Vet ej vilket OS du har men om du har Windows så gå till utforskaren och högerklicak på din hårddisk där.

Välj sedan egenskaper och fliken Verktyg.

Där har du en funktion under Felkontroll som heter Kontrollera som kollar din hårddisk.

Den funktionen kan avläsa din disk och se om det finns skadade sektorer och då avmarkera dessa så de inte används längre.

Funktionen kan så klart inte vagöra om din disk håller på att lägga av men om du får många fel kan det vara en indikation på att den är på väg att gå sönder.

Anmäl
2018-08-06 10:57 #5 av: Zpookey

Starta en kommandotolk och skriv:

wmic diskdrive get status


Fler växlar för wmic får du ifall du skriver:
"wmic diskdrive get /?"

"wmic diskdrive get status, size, model, mediatype"
ger lite mer info om disken.
Anmäl
2018-08-20 10:27 #6 av: JonasDuregard

Hur många hårddiskar har du? Om ljudet sker någorlunda ofta kan du ju prova att koppla ur en disk och se om ljudet är kvar. 

Är diskarna sju år gamla är det kanske värt att byta ut dem. För ett par hundralappar kan du troligtvis få en hårddisk med mer utrymme än de du har.  Eller uppgradera till SSD så slipper du oroa dig för mekaniska problem i alla fall. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.