13. Övrigt

Ni som är duktiga på datorer

2018-10-31 18:11 #0 av: Tant Grön

Är detta bra råd för att rensa datorn? https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.416796/guide-sa-rensar-du-bort-virus-och-trojaner/sida/2/steg-4-7

Anmäl
2018-11-01 17:19 #1 av: Tant Grön

Denna sidan skulle vara med också. https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.416796/guide-sa-rensar-du-bort-virus-och-trojaner/sida/1/sida-1steg-1-3

Anmäl
2018-11-03 23:59 #2 av: JonasDuregard

Ser väl OK ut. Den dystra sanningen är att det är svårt att göra en riktigt användbar guide för sånt här riktat till den breda allmänheten. Det bästa sättet att undvika skräp i datorn är att sätta sig in i hur den fungerar, vad man har installerat på den och så vidare, men det kräver väldigt mycket tid och intresse. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2018-11-06 11:28 #3 av: Kaj

Har di Windows 10 så finns ju redan ett antivirus/Malware skydd installerat. Windows defender (Windows säkerhet).
Gå till inställningar (Windows knappen och sedan det lilla kugghjulet). VäljUppdatering och säkerhet. I vänstermenyn väljer du Windows säkerhet.
Här se du alla säkerhetsinställningar och inga skall vara inaktiverade.
Välj skydd mot virus och hot
Här kan du välja att konfigurera hur ditt skydd ska vara påslaget (de inställningar som Windows då redan gjort räcker mer än väl för att du ska vara hyfsat skyddad)
Nu kan du starta en scanning av din dator om du vill (annars sker det vid jämna mellanrum ändå samt varje gång du öppnar en fil på din dator.
Välj Avancerad sökning om du vill söka igenom datorn lite mer grundligt

Malware Bytes som angavs i din artikel är även bra men för de allra flersta räcker det med Windows inbyggda. Andra program behövs normalt bara om man redan drabbats av ett virus och inte får bort det med Windows säkerhet.

Sist som #2 nämner. Du kan ha hur många antivirus program som helst på din dator men ändå bli drabbad av virus.
Ha koll på vad du gör.
Kör aldrig med ett konto som har administratörsrättigheter.
Ha alltid Windows UAC påkopplat
Klicka aldig på länkar med erbjuande om att du ska få en massa saker gratis etc.
Klcika aldrig på länkar som säger att din dator är infekterad och där det sedan står klcika här för att rensa - då får du in ett virus: Kör Windows säkerhetscenter och virus sökning i stället om du är osäker
Klicka aldrig på länkar som innehåller en exe fil

Använd sunt förnuft. Om något verkar för bra för att vara sant är det alltid en bluff som man ska undvika.
Skulle du lämna ut dina nycklar hem till någon okänd på stan? Antagligen inte så lämna därför ALDRIG ut personliga uppgifter om dig själv eller din dator till någon som du inte helt säkert vet vem det är och som du vet behöver dessa uppgifter av någon anledning

Anmäl
2018-11-06 11:42 #4 av: Tant Grön

Jag har windows defender. Har inte märkt att jag skulle ha virus, tänkte bara att det är bra att veta vad man skall göra om det skulle hända.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.