Microsoft Office

10 ovärderliga tips när du ska prata inför publik

2007-06-07 14:05 #0 av: johan

Det finns få saker som kan kännas som sådant slöseri med tid som att lyssna på en presentation med av någon som inte kan fånga ens intresse och göra presentation bra. Med de här 10 tipsen kan du undvika fällorna.

 

Innehållet

 

Du har inte mer än 2-3 minuter att fånga lyssnarens intresse. Utnyttja tiden till att tacka för att dom har kommit, presentera dig, se till att alla hör dig och ge dom 1 riktigt bra skäl varför de ska lyssna på dig. Tydliggör vilket av deras problem du kommer lösa. Var inte långrandig.

Håll dig till ämnet. Skriv ned vad du ska prata om. Om du använder PowerPoint-presentation så se till att den håller dig till ämnet. Allt som går utanför ämnet måste bort. Fokusera!

Vad är det viktigaste som din publik ska komma ihåg när de går från presentationen? Se till att åhöraren får ett lätt sätt att komma ihåg dessa nyckelpunkter.

Använd grafik eller fotografier. Punktlistor är hopplöst tråkiga. Läs aldrig innantill från dina PowerPoint-bilder.

 

Presentationen

 

Spring inte runt. Försök att hitta en bra balans mellan att stå helt still och röra dig. Att stå helt still blir lätt tråkigt och livlöst, men att springa runt och flaxa ger ett stressigt och rörigt intryck.

Håll händerna i brösthöjd. Undvik att ha händerna i fickorna eller ha armarna i kors. Ha händerna i brösthöjd och använd händerna för att förstärka ditt budskap.

Ha ögonkontakt med publiken. Att ha kontakt med publiken är extremt viktigt. Brist på kontakt ger garanterat en tråkig presentation. Dela in publiken i fiktiva grupper och tala till en person i varje grupp. Växla med vem du pratar med.

Titta upp. Undvika att titta ned i golvet. Det ger ett oengagerat och nervöst intryck.

Ta högre. Prata lite högre än du tror är nödvändigt. Om publiken inte hur vad du säger kommer de sluta lyssna.

Sakta ned. Undvika att prata för fort. När du saktar ned kommer du även prata tydligare. Ta pauser, drick lite vatten, andas.

 

I slutändan är det dock träning, träning och åter träning som krävs. Prova att filma dig själv när du håller en presentation.

Av: johan

Datum för publicering

  • 2007-06-07
Anmäl
2007-06-07 18:54 #1 av: Yeahsussu

Bra och nyttig information! Fastän jag har PowerPoint presentationer minst 1 gång i veckan i skolan behöver man ändå påminnas om dessa "regler". Jag blir aldrig van fastän jag stått inför publik många många gånger :)

Anmäl
2007-06-07 19:07 #2 av: johan

Men jag tror att det är bra att vara lite nervös. Då skärper man till sig och fokuserar mer.

Här är lite fler tips om PowerPoint-fällorna

Anmäl
2007-06-07 20:26 #3 av: Cartman

Gick en doktorandkurs i presentationsteknik för ca 7 år sen (en kurs som samtidigt även Babak Heidari [Obducat] gick, han presenterade bl a nIL-konceptet). En person lärde oss andningsteknik och jag presenterade väl ca 3 papers under kursen (3p) varav en med videoinspelning. Faktiskt en av dom roligaste kurserna jag har gått, bl a så förklarades att folk max orkar lyssna intresserat typ 30 min, sen är det dags för bensträckning. Men det jag kommer ihåg bäst handlade om PowerPoint (vilken kort härförleden visades vara värdelös enligt ett forskarteam, minns inte url:en). Nåja, som kontrast berättade föreläsaren om den bästa föreläsning han varit med om, en snubbe som satt med en blank OH-sida och skrev ned stolpar samtidigt som han pratade. Personligen presenterar jag rätt sällan och när jag gör det så sitter jag oftast bakom en dator eftersom presentationerna oftast innehåller live programkörning.    

Egentligen tror jag inte så mycket på dessa pekpinnar om hur man bör bete sig etc, det som fångar mitt intresse är en person som verkligen kan sitt ämne och då är det strunt samma hur detta presenteras. Å andra sidan, om man inte kan ämnet så är ju alla tips av godo.

Anmäl
2007-06-07 22:08 #4 av: johan

#3: Forskningen du hänvisar till syftade snarare på hur PowerPoint används av den stora massan, än att ha det som stöd för presentationer. Men visst, folk som inte kan hantera en motorsåg borde förmodligen använda fogsvans istället.

 

Personligen är jag precis tvärtom. En duktig presentatör kan fånga mitt intresse även om jag egentligen inte är så intresserad. En sopig presentatör kan förstöra det jag brinner för allra mest.

Ett exempel som jag kom på nu var en podcast av en presentation for en webbutvecklarkonferens. Det var två snubbar som pratade om hur man får sin lama podcast att bli värd att lyssna på. Största delen av presentationen handlade om olika mikrofoner, vilket jag inte kunde bry mig mindre om, men de var så jäkla roliga att lyssna på att jag glatt gick en extra omväg på hemvägen bara för att lyssna klart.

Så visst har presentationsteknik stor vikt...

 

 

Anmäl
2007-06-07 22:51 #5 av: Cartman

Visst, vad kan du berätta om mikrofonerna?

Anmäl
2007-06-07 22:56 #6 av: johan

Att vissa får dig att låta riktigt cool. :)

Five Tips to Make Your Lame Podcast Listenable

Learn the secret ingredients of a successful podcast, and how to upgrade your production values without spending a ton of money.


Steve Mack   Principal,   LUX Media
Jose Castillo  thinkjose

 

Anmäl
2007-06-07 23:01 #7 av: Cartman

Ok, det här är ju fubbogalore.

Anmäl
2007-06-11 21:28 #8 av: modmaker

Själv ogillar jag folk som tagit fel på powerpoint och word. DÄr varje slide ska fyllas till bristningsgränsen med text.

Var på nån presentation härförleden och lyssnade på nån Tom Peters, en kille som kom på lite teorier på 70-talet och sedan dess gör sig en hacka på att åka runt och prata om det. Här är hans presentation (kortversionen)

När Powerpoint möter Tjernobyl

Att tillägga att han hade egna typsnitt som inte i ord kan beskrivas.

Powerpoint ska användas med måtta, helst en enkel bild att prata till. Variera gärna "jag talar till er, ni lyssnar" med gruppövningar, bikupor (man diskuterar 2o2 nån minut). Genom att variera och helst också engagera deltagarna i diskussionen så orkar folk hålla intresset uppe.

Sedan är det väl också så att det egna egagemanget speglar av sig väldigt mycket.

Anmäl
2007-06-11 21:56 #9 av: Tom

Johan, Tack för bra saker att tänka på den dagen jag blir tvingad att hålla en föreläsning!

#8, Jösses, vilken soppa!

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2007-06-12 01:27 #10 av: Petersen

#8 Jag finner inte ord hehe

#9 Skulle du "tvingas" så är mitt tips nog att hellre avstå ;) 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.