2006-04-07 00:21 #0 av: johan

Mjölksyran gör sig krampaktigt påmind. Låren pulserar och gör nästan ont. Med Nordens bästa fallhöjd och stora öppna ytor är Narvik garanterat att göra dig mör i benen och nästan längta till att få kliva in i äggliften igen.

Narvik är speciellt på många sätt. Skidbacken ligger mitt i staden. Det är en vanlig syn med pjäxbeklädda killar och tjejer i alla åldrar som går den 20 minuter långa promenerar från tågstationen upp till backen med skidor på axeln eller snowboard under armen.

Fjorden i NarvikRedan i liften får du en försmak av utsikten. Först utsikten över hela staden med kontrasterna mellan småhus i pittoreska färger och den malmgrå hamnen som fullständigt domineras av LKAB:s malmtåg och stora fraktfartyg. Lyfter du blicken lite till ser du det fjordens grönblå, nästan svarta vatten som ser ut att vara kallare än fryspunkten.

På ett sätt känns det som att stå i ett blåtonat svartvitt foto. Alla färger går i vitt från snön, svart från berg, blått från himmel och gråsvart från havet.

Mer för offpiståkaren

Det krävs en ägglift och en sittlift för att komma upp till de 1000 m.ö.h. som liften tar dig. Härifrån kan du ta skidorna på axeln och gå ytterligare 200 fallhöjdsmeter om du vill ända upp på toppen. Men för stunden lockar manchesterpistade backar mer. För stunden...

Backarna är välpreparerade, men hårda. Till en början lutar backen mycket i sidled och gör det svårt att åka naturligt, men det blir snabbt bättre. Hela tiden måste man pausa för att njuta av utsikten över staden och fjorden. Inte ens en hel dags skidåkning gör att man blir mätt på vyerna.

För offpiståkaren erbjuder Narvik nästan oändliga möjligheter. Det finns öppna ytor överallt i området. Just den här dagen var lössnön bortblåst och det var mest skare, men man behöver inte mycket fantasi för att se hur bra det skulle kunna vara efter en hel natts snöfall.

Om man trots allt skulle tröttna på offpiståkningen i skidområdet finns näst intill obegrensat med toppturer att utforska. Närheten till Riksgränsen och Abisko gör möjligheterna ännu större. Oavsett om du utgår från Abisko, Björkliden, Riksgränsen eller Narvik så kan du åka på samma liftkort i alla områdena tack vare Arctic Skipass. Arctic Skipass kostar dessutom inte många kronor extra.

Kan du tänka dig en bättre pulkabacke?Världens, kanske till och med Norges, längst pulkabacke

Bli inte förvånad om du stiger på äggliften och du sitter bredvid småkillar och tjejer med pulkor eller snowracer. I Narvik finns nämligen en specialbyggd pulkabacke som slingrar sig ned för berget. Hur många ställen kan stoltsera med pulkabackar med flera hundra fallhöjdsmeter?

1207 meter över havet

Vill du ta dig ända upp till toppen får du gå de sista 200 fallhöjdsmetrarna. Med skidorna på axeln tar promenaden närmare 40 minuter. Baksidan av berget stupar nästan lodrätt ned. Det är en kittlande känsla att smyga fram till kanten och titta ned. Panoramavyn från toppen är såå mäktig!

Utsikten från toppen

Från toppen ned till dalen har du ett underbart åk framför dig. Ta god tid på dig och njut av utsikten längs vägen! Du kanske till och med ska sätta dig på restaurangen mitt i backen och vila benen och värma dig med en kopp varm choklad.

God tur!

Relaterade länkar

Av: johan

Datum för publicering

  • 2006-04-06