2006-04-12 23:22 #0 av: johan

dfgdfg

DVD

Står för Digital Video Disc eller Digital Versatile Disc. Detta är egentligen inte ett filformat i sig utan en benämning på den disk som filmen lagras i. Diskens kapacitet är normalt 4.7 Gigabyte men kan vara det dubbla om skivan är dubbelsidig. Genom detta kan man lagra filmer med hög kvalité i s.k. MPEG2 format på en DVD skiva. Filerna kommer att lagras i en struktur som är standard med beskrivande filer för filmen, kapitlen och extra material (s.k IFO-filer) samt själva filmen i ett antal VOB filer om 1 Giga Byte styck.

Det finns några olika standarder för DVD skivor och det är viktigt att man har en DVD brännare eller en DVD spelare som klarar av att hantera de olika formaten. Därför skall man alltid kolla upp detta innan man köper DVD skivor eller en DVD spelare.

DVD-R och DVD-RW.
DVD+R och DVD+RW

DVD-DL

R skivorna klarar av att lagra en film en gång. Sedan går det inte längre att återanvända skivan. RW-skivorna är en rewriteable skiva som du kan återskriva flera gånger. DL skivan är en Dual Layer som gör att du kan bränna i två lager vilket dubblar kapaciteten på skivan (alltså 2x 4,7 Gigabyte).

För att kunna bränna eller titta på filmer lagrade på en DVD skiva krävs att brännarprogrammet, din DVD brännare och din DVD spelare du har kan hantera respektive format. Om du t ex köper en DVD-RW skiva och du har en DVD-brännare som bara klarar DVD+RW kommer detta inte att fungera. Du måste då köpa en DVD+RW skiva.
Filmer som du köper eller skapar på en DVD skiva kommer att lagras i en s.k regionkod. Olika delar av världen har olika regionkoder. Så t ex har USA regionkod 1, Västeuropa har regionkod 2, Sydostasien regionkod 3 osv. För att kunna spela upp filmen krävs att din DVD spelare klarar av att hantera just den aktuella regionkoden alternativt är inställd på att hantera alla regionkoder (regionkodsfri).
Varför man skapat regionkoder är för att en film oftast släpps i USA mycket tidigare än i t ex Europa. Det innebär att den först går upp på bio för att sedan släppas på DVD. För att filmbolagen inte skall förlora pengar var man tvungen att skapa regionkoderna. Om filmen går upp i Europa ungefär samtidigt som den släpps på DVD i USA skulle annars Européerna kunna köpa DVD skivan från USA och filmbolagen skulle förlora biointäkterna i Europa.

VCD

Står för Video Compact Disc. Detta är ett format som gör att du kan konvertera din DVD film till en kvalitet som motsvarar en vanlig VHS. Storleken på filmen göra att den kommer att få plats på en vanlig CD skiva. Kvalitén är något sämre än filmer kodade med DivX och Xvid i avi format.

SVCD

Står för Super Video Compact disc. Detta är en vidareutveckling av VCD formatet som ger mycket bra kvalité. Storleken på filmen kommer att variera beroende på hur starkt du vill komprimera filmen men ett riktmärke är att du får plats med ca 30-40 minuter film på en vanlig CD skiva. Kvalitén är jämförbar med filmer kodade med DivX och Xvid i avi format. Skillnaden är dock att man i SVCD även kan ha kapitelindelning och DVD menyer vilket man inte kan med Xvid och Divx filmer. Men samtidigt får dessa filmer plats på en CD skiva där en SVCD kommer att kräva

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.