Etikettinternet
Läst 30996 ggr
deeman
2014-06-12, 18:54

Ladda hem videoklipp med VLC

Snart analkas en svensk högtid runt hörnet som vi kallar för Midsommar högtiden där dagen är den längsta och där mörkret stundom börjar falla närmare.

OBSERVERA!!! Guiden nedan fungerar inte längre!  Leta efter alternativa tillägg den webbläsare som du använder!!!

I guiden används: Google Chrome som webbläsare samt den senaste versionen(när denna guiden skrevs var aktuell version 2.1.3 Rincewind)  av mediaspelaren Video Lan Media Player (VLC). Vi ska i denna guide ladda hem ett klipp "Swedish Midsummer for Dummies" från Youtube, som ger en något ironisk bild av vad vi svenskar sysslar med under Midsommarafton.
Du kan dock använda dig av guiden till de flesta andra liknande sajter.

Guiden består av tre mindre avsnitt (Del 1 - Del 3).

Del 1

========

 1. Starta upp Google Chrome och gå till adressen: https://www.youtube.com/watch?v=u8ZLpGOOA1Q
 2. Kopiera adressen genom att klicka i adressfältet, tryck sedan [Ctrl]+[A] för att markera allt följt av [Ctrl]+[C] för att kopiera allt. 

Del 2

 1. Starta VLC.

 2. Klicka på Media och välj Öppna nätverksström [Ctrl]+[N]. 

 3. Klistra in adressen som vi kopierade i del 1. (https://www.youtube.com/watch?v=u8ZLpGOOA1Q)

  Öppna media/Nätverksström [Ctrl]+[N]

 4. Klicka på Spela upp. Låt videon köra igång.

 5. Klicka på Verktyg i menyn och välj Medieinformation [Ctrl]+[I].

  > Fliken "Allmänt"

 6. Högerklicka i adressfältet vid "Plats" och välj Select All.

 7. Högerklicka igen och välj Copy.

  Medieinformation

 8. Klicka på Stäng.

Del 3

 1. Gå tillbaka till din webbläsare (Google Chrome).

 2. Ställ markören i adressfältet och markera allt med {Ctrl]+[I]

 3. Klistra ininformationen vi kopierade tidigare med [Ctrl]+[V].

 4. Den nya adressen kan tyckas se lite märklig ut med "http://" följt av massa siffror och bokstäver. Men det är ingen fara. 

 5. Tryck Enter och låt videon starta… 

 6. Högerklicka någonstans inuti videofönstret. 

 7. Välj Spara video som.., och välj plats där du vill spara videoklippet.

 8. Namnge din fil, förslagsvis "midsommar" 

  Spara som…

 9. Klicka på Spara.

 • NOTIS!

Ev. kan du behöva ändra formatet då du ska spara ned filen.

Du ändrar formatet genom att skriva till en filändelse, t. ex:
"midsommar.mp4", "midsommar.wma" eller "midsommar.avi".

_Då var det klart! Har du följt guiden steg för steg så ska klippet nu finnas på din dator eller det lagringsmedia du använt dig av!

PS. Innan du laddar/sparar ned. Tänk dock på det här med rättigheter och upphovsrätt!!!
- Men använd gärna videorna för privat bruk._

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


beem
2014-06-13, 09:54
#1

1000 tack.  Jättebra "hur-man-gör"

Om snöret inte håller utan går av är det bara att försöka med ett annat snöre. Källa: Nalle Puh - A.A. Milne

Kaj
Kaj 
2014-06-13, 09:56
#2

Tack Deeman.

Skall genast kolla detta när jag kommer hem.
Jag har tidigare använt mig av thepirateplayer för att ladda ner program från TV3, Tv4 SVT mfl men sedan ett par månader tillbaka fungerar bara SVTs kanaler att ladda ner med programmet thepirateplayer.

Skall kolla om din guide går att ladda ner även från TV3 play mfl.

papa-bear
2014-06-13, 13:46
#3

åtminstone tv4play verkar ha hittat något som hindrar pirateplayer och den här åtgärden som visas här, provade direkt att ladda ner senaste elementary, har även provat via pirateplayer, men nada happens för mig i alla fall.

Kaj
Kaj 
2014-06-13, 13:55
#4

Va synd
Men ändå en bra instruktion av honom

deeman
2014-06-13, 14:55
#5

#1 Men vad kul att höra - och tack till Dig för att Du tryckte på lite så guiden kom upp lagom till helgen som jag sa ;-)
#2, #3 Play -kanaler tror jag dock är ett undantag. Jag tror att det inte är möjligt att spara från "Play"-kanaler inte bara för rättigheter utan också för att det strömmas inte på samma sätt t.ex Youtube och liknande, eller hur man ska säga.., men hoppas du får nytta av guiden ändå ;-)

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


Inkanyezi
2014-06-13, 19:55
#6

Allt som man kan se på datorn går också att spara. Nästan all strömmad media kan hämtas hem med insticksprogram i Firefox. Hur andra webbläsare klarar det vet jag inte, men det finns vägar runt alla spärrar, annars skulle man inte kunna se videoklippen.

Jag kan däremot inte ladda ner från SVT, av det enkla skälet att de inte sänder ut någon dataström till min dator. Det är ett av argumenten som jag har använt för att hävda att min dator inte är en tevemottagare, eftersom data inte sänds till allmänheten, dvs vem som helst som vill se programmen.

Och jo, genom att mima Flash 10.1 kan jag nog få dataströmmen, men så intressant är det inte att ta emot programmen. Jag har ju faktiskt valt att inte ha teve i mitt liv. Nu har också Högsta Förvaltningsdomstolen gett mig rätt mot Radiotjänst i frågan om avgiften.

Det finns insticksprogram för det mesta, och det är helt lagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material som är publicerat och använda privat. Man får också dela det med ett fåtal av sina närmaste vänner. Mer tveksamt är det om vänkretsen är stor.

beem
2014-06-13, 20:12
#7

#6 Det vore intressant att vet om det finns för Google Chrome.

Det jag laddar ner gäller tex manualer i Photoshop / Paint Shop Pro och används bara av mig. Jag gör det för att det händer att materialet tas bort  och att det finns saker jag vill kolla på igen.

Om snöret inte håller utan går av är det bara att försöka med ett annat snöre. Källa: Nalle Puh - A.A. Milne

Kaj
Kaj 
2014-06-16, 09:59
#8

gratis programmet thepirateplayer kan ladda ner från SVT och SVTPlay och SVT öppet arkiv. Där kan man även välja om man vill få med subtexter.
Programmet klarar även att ladda ner från Kanal 5 mfl. De som itne fungerar i thepirateplayer sedan ca 6 månader tillbaka är TV3 och TV4 (ev. några till jag har inte kollat alla.

deeman
2014-06-16, 18:00
#9

Frågan är då om man VILL använda "The Pirateplayer" och om man VILL ladda hem från Play -kanaler med tanke på upphovsrätten?
Och jag tycker inte vi ska lyfta fram sådant då det troligtvis ruckar lite på forumets policy att uppmärksamma någon sådan handling.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


Inkanyezi
2014-06-16, 18:55
#10

#9 av deeman
Det är inte något brott mot upphovsrätten att ladda hem video, vare sig det är SVT eller någon annan som har lagt upp dem, så länge förlagan man kopierar är lagligt åtkommen.

Det är alltså helt legalt att ladda ner vilka videoklipp som helst, helt oavsett vilka avtal den som publicerar har haft med upphovsmannen. Man har rätt att kopiera för eget bruk, och man får också lämna kopior till sina närmaste vänner. Så länge det inte handlar om någon mer industriell fildelning är det helt lagligt.

Vad man inte får göra är att ändra digital information om rättigheter i materialet, men man får hacka det för att kunna visa det, för att kunna använda det själv privat. Däremot får man inte sprida en hackad kopia till någon annan. Kopior som man lämnar ifrån sig måste vara ohackade, så var och en får själv ordna så att det går att se material som har skydd av något slag mot att visas.

I avtal mellan rättsinnehavare och mediabolag som publicerar, kan finnas klausuler om att materialet enbart får ligga uppe under begränsad tid. Detta är ett avtal mellan två parter, helt oberoende av den som eventuellt tankar ner ett program. Fortfarande får programmet delas med de närmaste, helt oavsett avtalet mellan kontrahenterna.

Om man själv har något avtal som inte tillåter kopiering, exempelvis när man hyr en film eller lånar på biblioteket, så är ett brott mot ett sådant avtal inte brott mot upphovsrätten, utan ett avtalsbrott, som kan hanteras civilrättsligt, och som inte står under allmänt åtal, Det är inte något brott utöver avtalsbrottet. Upphovsrättslagen tillåter fortfarande kopiering av materialet, och att man sprider det till sina närmaste vänner. Andragenerationskopior har dock tolkats som att de inte är tillåtna.

Det enda kravet för att privatkopiering av upphovsrättsskyddat material ska vara tillåtet är att förlagan är ett original som man har kommit åt lagligt. Man kan ha köpt, lånat eller fått förlagan, men den måste vara den utgivna eller publicerade versionen. Varifrån man har fått den är egalt, så länge man inte har orsak att misstänka att den är åtkommen i strid mot lagen.

Så det är helt okej att tanka ner material från medieföretagen och spara på sin hårddisk. Man får också ge kopior till andra. Det är inte exakt definierat hur många kopior man får göra och ge bort på det sättet, så det kan bli en slamkrypare. Men så länge det rör sig om enstaka exemplar är det lagligt.

deeman
2014-06-16, 21:18
#11

Men har inte t.ex SVT köpt sig rättigheter att under en viss tid för att visa inköpt material? På SVT-play är det ju ofta så att icke svenska serieavsnitt är tillgängliga under en viss period, t.ex 30dgr. pga. upphovsrättsavtal och så. Sedan måste man ha premium(betalalternativ) eller liknande för att komma åt att spela serieavsnitten under en längre tid etc. Det är ju inte så att det i många fall inte är SVT som är upphovsmännen.

Och att komma material med hjälp av sådana verktyg som för den normala användaren annars är omöjligt, men med verktyget gör man det omöjliga möjligt är det lagligt? 

Verktyget är ju typ "premium" pga. du har en möjlighet att ladda ned serier och spela om och om igen.

Det är lite suspekt i ett område som inte är helt enkelt så jag låter det vara. Beslutet ligger hos individen att ladda hem eller inte.

Dock är det ju ändå att rek. folk att anamma en tanke åt upphovsrätten och att man inte använder materialet till mer än för privat bruk som sagts.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


Inkanyezi
2014-06-16, 21:32
#12

Vår rätt att skapa en kopia för privat bruk har ingenting att göra med avtalet mellan SVT och andra medieföretag eller upphovsrättsinnehavare. SVT kan mycket väl ha tillstånd att publicera materialet bara en begränsad tid, men Upphovsrättslagen ger oss tillstånd att kopiera det, och också att ta bort alla hinder för att visa det.

Så om materialet är preparerat med någon form av algoritm som gör det oanvändbart senare än avtalet mellan kontrahenterna löper ut, får vi fortfarande titta på det vi har tankat hem, och vi har rätt att göra nödvändiga ändringar för att det ska gå att visa. En publicerad video är lika publicerad som en artikel med tryckt text och bilder i en tidning, och den får ses, och musiken får man lyssna på, också när ett avtal mellan parterna som publicerar har löpt ut. Ett sådant avtal berör enbart de parter som tecknar avtalet, inte oss andra.

En lagligt åtkommen kopia av ett upphovsrättsskyddat verk får vi använda. Om det behövs får vi hacka den, om den innehåller hinder för användning, men en hackad kopia får inte överlåtas. Man har bara rätt att hacka upphovsrättsskyddade verk för att man själv ska kunna ta del av dem på det sätt som avses för verk av den typen, video, musik eller datorprogram, och förutsättningen är att man har kommit över dem lagligt.

Nedladdning av videoström som är publicerad är alltid laglig, när förlagan har lagts upp lagligt. Spridning däremot begränsas på flera sätt, men man har rätt att dela med sig ett fåtal exemplar. Antalet är inte närmare angivet, inte heller relationen mellan dem som delar.

Kaj
Kaj 
2014-06-17, 09:28
#13

Vuxna människor kan själv avgöra vad som är lagligt eller inte anser jag. Det är inte min uppgift att tala om för andra vad de får eller inte får göra. Det är ju egentligen ingen skillnad mot din utmärkta beskrivning hur man kan ladda ner med VLC än att använda ett annat program som thepirateplayer som kan göra samma sak.

Själv laddar jag ner för eget bruk och sprider aldrig. Jag anser att det är som att spela in programen på min hårddisk kopplad till tvn.

deeman
2014-06-17, 14:06
#14

#13_ Vuxna människor kan själv avgöra vad som är lagligt eller inte anser jag.
_Jag har upplevt annat(dock inte specifikt i relation till ovan) - så jag kan inte hålla med dig på den punkten, men det var väl från början tänkt att det förmodligen ska vara så att vi ska kunna avgöra själva.

Jag är lite kluven, men i övrigt har jag förstått det som att man för privat bruk kan ladda ned vad som helst egentligen?

Tack för att du gillade guiden ovan ;-)

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


papa-bear
2014-07-12, 12:00
#15

nu verkar det som att den här tekniken att ladda ner med vlc inte fungerar på youtube heller, försökt ett par gånger de senaste dagarna. kopierat länken, öppnat vlc, klistrat in adressen i nätverksström, klickat på spela upp, får meddelandet att vlc inte kan öppna mrl:en.

gör jag något fel, eller?

lite frustrerande med youtube, ibland har de så man kan ladda ner mp4-filer, och då kan jag ladda ner med andra program, och ibland har de delat upp i bild- och ljud.

deeman
2014-07-13, 14:57
#16

#15 Tack för feedback, kanske är så att det inte fungerar med alla Youtube sajter?

1) Har du försökt med ett annat YT- klipp?
2) Har du försökt ta hem samma klipp med ClipGrab - http://clipgrab.org/ ?

-Det vore bra om du kan delge länken till det klipp som du har problem med?

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


bamse6311
2014-07-14, 05:06
#17

En liten fråga i det här sammanhanget.

Om man laddar ner något var sig det är film, musik eller annat från thepiratebay så behöver man väl en torrent som till exempel Vuze eller annan?

Om man har en sådan så delar den väl med sig till andra av det man själv samtidigt laddar ner?

Själv så är jag en av dem som är  ohyggligt noga med upphovsrätten.

Nåväl, det där var bara en liten fråga i det här sammanhanget.

Bästa hälsningar,
Bertil

deeman
2014-07-14, 13:25
#18

#17
Det är helt riktigt Bertil.
För att kunna ladda ned innehållet som sammanflätas från flera olika håll så behöver man en klient, t. ex uTorrent för att kunna ladda s k torrentfiler och dess innehåll.

Upphovsrätten är en gammal, luddig och något difus lag som bör revideras om en hel del. Men generellt, så tror jag att om inget annat anges är sådan nedladdning/delning som Du nämner olaglig.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


papa-bear
2014-07-15, 17:28
#19

#16 i stort sett allt fungerar inte att göra som du lärt oss, men jag skall prova clipgrab, så får vi se.

papa-bear
2014-07-15, 17:31
#20

om det nu inte var för att nod32 skickade installationsfilen i karantänen

deeman
2014-07-15, 18:51
#21

Du säger "oss" men jag tror mer att det måste var något annat som spökar för dig då ingen annan har yttrat sig om detta. Du har inte delgivit länken jag frågade om i #16 så jag kan testa det klipp du vill få ned.

Låt säga att Nod32 nu skickade filen till karantänen, då är den flaskhalsen troligtvis löst vilket också innebär att  det inte är fel på inte guiden.

I övrigt så fungerar guiden i Windows Vista/7 samt i Linux, - Zorin/Ubuntu utan problem för mig.

- Har du provat ändra format?
- Eller exkluderat filfomatet i Nod32?
- Hur gick det via ClipGrab?

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


[PeterWem]
2014-07-16, 00:27
#22

#17 Under förutsättning att någon med tillstånd inte laddat upp filen på TPB. Det finns författare som publicerar sina böcker via TBPB

deeman
2014-07-16, 00:57
#23

#22 Oj, så pass? Det visste jag inte, har du någon länk?

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


deeman
2014-07-16, 12:54
#25

Ok, nice, - inte min typ av genre dock. Har du någon mer länk?

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


papa-bear
2014-07-16, 17:47
#26

#21 jag skriver väl så att du förstår då, det fungerar inte att ladda ner med vlc som du lärt oss här i början på tråden, sedan var det installationsfilen till clipgrab som nod32 satte i karantän.

deeman
2014-07-16, 19:43
#27

Vadå så jag förstår?  Det var lite onödigt att skriva så!
- Ge mig kontinuerlig feedback på mina frågor  i stället. 

Men hur som…,
I #20 säger du "om det nu var…" vilket betyder att det är inte helt säkert "att det nu var…". Tidigare i#19 säger du "i stort sett allt fungerar inte att göra som du lärt oss" när det snarare är så att det är något problem på din sida.

Som jag sa i  #16 så gick jag igenom guiden igen, och har gjort så igen i skrivande stund, utan problem i flera OS(Mac OSX, Windows Vista/Windows 7 samt Linuxdistrorna:  Ubuntu, Zorin och Mint).

Vi har därmed minst två scenarion: Ditt felmeddelande och  en genomgång av guiden i olika OS) som hypotetiskt innebär att det troligtvis är något hos dig som göra att det inte fungerar - eftersom du får ett felmeddelande. Av det skälet så betyder det inte alls att det specifikt är fel på guidens instruktioner i fråga.  I detta fallet är det mer troligt att företeelsen kring felet/meddelandet som Du får ligger hos just Dig och din dator etc.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


beem
2014-07-16, 19:58
#28

#26 Jag har laddat ner och följt instruktionen som Deeman gjort. Det fungerar för mig med Google Chrome.

Om snöret inte håller utan går av är det bara att försöka med ett annat snöre. Källa: Nalle Puh - A.A. Milne

deeman
2014-07-16, 20:17
#29

#28
Tack!
- Jag instämmer, det är inga som helst fel på guiden i fråga.

I guiden används Google Chrome, VLC och sajten Youtube.
Allt annat är inte relativt till guiden i fråga, som t.ex SVT/TV4 Play.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


Snurpan83
2015-08-12, 00:01
#30

Såg att det är en gammal tråd men jag försöker..

Ser att några har skrivit om the pirateplayer.. någon som vet vart man kan få tag på det eller något annat liknande program..?

 

Kaj
Kaj 
2015-08-12, 10:15
#31

Du kan söka upp den på google.
Vill bara nämna att den mestadels enbart fungerar för SVT och SVTPLAY men du kommer ju långt med det.
Tidigare fanns den på pirateplayer.se
https://www.google.se/search?hl=sv&q=the+pirateplayer&gws_rd=cr,ssl&ei=IADLVaOYIcv9ywO60J4Q

Snurpan83
2015-08-12, 22:49
#32

#31

Jag har sökt en massa på Google, var därför jag fråga om någon visste här… Pirateplayer verkar inte finnas längre, den sidan verkar vara nerlagt.

Var just SVT jag ville åt..  Hittar mest skit som inte funkar och som ger virus :/

 

Kaj
Kaj 
2015-08-13, 09:16
#33

Jag tror jag har en kopia av installationsfilen hemma.

i Helgen skulle jag då kunna namnändra den till en zip fil eller så och messa dig den.

Kaj
Kaj 
2015-08-15, 12:03
#34

Det gick inte att ladda upp annat än bilder här på iFokus.
Sänd mig ett mess med en epostadress så kan jag skicka thepirateplayer dit om du vill

Snurpan83
2015-08-17, 04:46
#35

#34   Tack va snällt!

 

Upp till toppen