Etikettövrigt
Läst 18239 ggr
deeman
2014-05-01, 14:40

Människan och datorn

Jag är ingen hejare på det här med ergonomi, jag sitter själv i bland som en påse nötter framför en film i TV- soffan, och det tycker jag också att vi kan få göra ibland. Men jag språkar dock mycket för ergonomi och användbarhet i sammanhanget dator och människa.

Jag ser dagligen i arbetet att tangentbordet och alla dess funktioner och finesser i användningen är fattigt. Använder du några snabbkommandon eller har du några smarta genvägar?

- Hur många gånger klickar du dig fram till sådant som t. ex kan göras med färre rörelser eller med förre eller t. om med ett klick?
- Hur många gånger klickar du dig vidare i ett formulär i stället för att använda Tab -tangenten?
- Använder du någon gång page down eller nedåtpil när du läser ett dokument?

Nedan är ett snabbt och enkelt trick för att göra vardagen lite mer ergonomisk. Mycket nöje!

Starta ett program via snabbkommando

I Windows så finns det en inbyggd funktion för att kunna skapa sina egna s.k kommandon. En sådan funktion som vi som användare sällan tänker på är snabbstart av ett program som du använder ofta.

Ett exempel på ett sådant program som jag själv använder ofta är Microsoft Outlook 2007, .och jag ska nu visa hur vi i Windows 7 enkelt kan skapa ett kommando som möjliggör att starta just Outlook snabbt och enkelt med tangentbordet och med en kombination av tangenten Ctrl + Alt och O där det är givet att O i detta fallet står för Outlook.

En variant som finns är att skapa en ny genväg på skrivbordet, men eftersom jag använder Outlook flitigt så finns Outlook redan vid de senaste använda programmen och strax ovanför startknappen.(Har du något annat program som favorit än just Outlook, använd samma metod som framgår i guiden).

1.
Högerklicka på Microsoft Office Outlook 2007 och välj Egenskaper.

Microsoft Outlook 2007 via Startmenyn i Windows

**
2. 
Vi hamnar i fliken Genväg.  Klicka i rutan för Kortkommando och välj den kombinationen du tycker passar dig bäst. I detta fall CTRL + ALT  + O genom att:  Tryck och håll in tangenten Ctrl samtidigt som du trycker på tangenten O**. Detta skapar snabbkommandot 

CTRL + ALT + O (Se bild: Kortkommando).

**3. 
**Klicka på OK.

Vid ev. nekad åtkomst och administrationsbehörighet - klicka på Fortsätt.

I detta fall kan du nu hädanefter starta Outlook 2007 med snabbkommandot CTRL + ALT + O.

PS! Använder du inte Outlook 2007, applicera på ett annat program. Principen är densamma.

- Vad har du för egna små lösningar i det vardagliga användandet av din dator och dess program?

Dela gärna med dig!

Här finner ni några bra länkar i ämnet

Windows, Office mm.
http://allakortkommandon.se/Default.aspx

Microsoft Word
http://support.microsoft.com/kb/290938/sv

Övrig information:
Windows 7
Outlook 2007

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


kissidor
2014-05-01, 15:40
#1

Bra tips 👍!

Värd på Mobiltelefoner och Android

Leon1973
2014-05-01, 21:39
#2

Eftersom min dator är mitt viktigaste arbetsredskap och jag har suttit vid datorer sen jag var 13 år gammal…  Alltså i 28 år nu har jag lekt med datorer och de senaste 14 åren har datorn varit ett arbetsredskap.

Jag har aldrig själv haft några problem med musarm eller liknande, men istället för att ha musen till höger om tangentbordet har jag den mellan tangentbordet och mig själv, så istället för att föra armen utåt från mig till höger för att ta musen så vrider jag armen innåt mot min kropp, det är en naturligare rörelse och skonsammare för kroppen (armen).

Folk som jobbar för mig och brukar känna av att de har ont i armen eller handlederna brukar få tipset om att flytta musen så att den är mellan tgb och dem själv. Efter att ha testat detta så känner de att värken går över för att det är en mindre ansträngande position, nu varierar dem mellan traditionell position och framför sig.

Rollermouse är också ett bra redskap som några har efterfrågat och använder på jobb. Höj och sänkbara bord är också bra.

Själv sitter jag som en säck potatis och har alltid gjort, jag sänker stolen i botten, höjer bordet, lutar stolen bakåt och rullar fram…  Armarna ligger på bordet vilande och jag måste säga att det är en sjukt bekväm arbetsposition som gav ergonomen en mindre infarkt ;) när han såg mig.

be inte om hjälp om du inte vill ha den

deeman
2014-05-02, 00:44
#3

#2 Din ergonomiska historia var en liten annan vinkel på det hela, som dock kanske inte innebär en kortare eller en snabbare lösning - men ack en kul historia i ett beteendemönster (…vrider jag armen innåt mot min kropp, det är en naturligare rörelse och skonsammare för kroppen.) som jag själv uppmärksammat hos en del användare.

Förstår inte alls hur du kan sitta som du gör, provade och fick värk ganska snart. Men jag måste erkänna, det kändes rätt så bekvämt till en början ;-)

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


bamse6311
2014-05-02, 03:48
#4

Har inte nu längre MS Office men då en gång för en del år sedan när jag tog mitt ECDL för Win95 med Office98 så använde jag väldigt mycket kortkommandon.

Kanske funkar det samma på Libre men numera så varken skriver jag så mycket längre och inte heller använder jag något nämnvärt kalkylblad och inte överhuvudtaget databashantering.

Visst använder jag fortfarande ofta piltangenterna samt tab för att ta mig fram.

Varje dag också Home samt End samt ofta också PGup samt PGdown.

Dock så har jag glömt många av kortkommandona även om jag fortfarande använder mig av sådana som Ctrl+P, Ctrl+S, Ctrl+X samt CTRL+V med flera.

Nåväl, nu är jag ju bara som sagt en vanlig hemanvändare men vissa kommandon kör jag fortfarande.

Dessutom så kör jag nästan alltid "högerklick" när jag skall ta mig fram någonstans.

Bästa hälsningar,
Bertil

Leon1973
2014-05-02, 08:01
#5

#3 - Det är en vanesak att sitta så

Kortkommando är något jag själv använder så mycket jag kan för att spara tid, det går snabbare att arbeta om man inte behöver flytta handen till musen hela tiden.

Men eftersom jag jobbar i flera olika miljöer och olika maskiner så måste jag använda musen. Det går inte med kortkommando att hoppa mellan olika servrar, klienter med mera..

be inte om hjälp om du inte vill ha den

Ladydragon
2014-05-02, 14:52
#6

Vilket operativsystem använder du T.S? jag hade gärna använt tipset men själv använder jag Windows 7 och jag kan inte hitta nåt av det du skriver på min stationära dator…. 🤔 jag är rätt ny på Windows 7 så kanske är det bara jag som inte har hittat rätt

angående ergonomi så tycker jag själv det är jätteviktigt då jag redan har muskel och ledvärk i hela kroppen 
vid min stationära dator använder jag underarmsstöd mjuk gelematta till tangentbordet så händerna kommer i rätt vinkel och även till musen använder bra stol och har även fotstöd 

när det gäller mus och musarm så har jag sett många skräckexempel både jobb men även privat…det är väl rätt självklart att man kommer få ont om dels struntar i eller använder en urgammal dålig kvalité musmatta och dessutom använder typ billigaste slit o släng musen som finns som det inte finns nån tanke på ergonomi bakom
slit o släng tangentbord är väl inte lika illa med men gelématta är en god idé då vinkeln annars blir helt fel

Leon1973
2014-05-02, 15:53
#7

Ser ut som att TS kör Windows 7…

Första bilden har han klickat på outlook i startmenyn

be inte om hjälp om du inte vill ha den

deeman
2014-05-02, 18:37
#8

#6 Jag har Windows 7. Microsoft Outlook  2007 i guiden var ett exempel. Förutsatt att du själv använder programmet flitigt så ska du kunna följa guiden till punkt och pricka(Har du inte just Outlook 2007, applicera på ett annat program. Principen är densamma). Annars ligger Outlook även under Start - Alla program - Microsoft Office. Högerklicka på Microsoft Outlook 2007 och välj Egenskaper. 

Fortsätt och följ guiden från stycke två. 

#7 Korrekt, ska justera guiden något.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


bamse6311
2014-05-03, 05:37
#9

#8 deeman

Det där förutsätter väl att #6 Ladydragon överhuvudtaget har Microsoft Office installerat på datorn.

Det senaste som jag personligen hade var MSO 2008 som jag fick av en kompis som hade en licens över som han inte använde.

Efter flyttning så kan han inte hitta den där skivan så numera kör jag Libre.

I övrigt så finns ju iofs MS Office som Onlineprogram med Word, Excel, PowerPoint samt OneNote men det är väl lite annat?

Ville för säkerhets skull bara påpeka så att #6 Ladydragon kanske inte sitter och letar efter ett program som hon inte har installerat.

Bästa hälsningar,
Bertil

Leon1973
2014-05-03, 09:19
#10

#9 Som det står i guiden är office bara ett exempel, detta går att applicera på andra program också.

be inte om hjälp om du inte vill ha den

deeman
2014-05-03, 13:21
#11

#9 
_Det där förutsätter väl att #6 Ladydragon överhuvudtaget har Microsoft Office installerat på datorn.
_KOMMENTARGivetvis gör det det. Men guiden är ett exempel, där det också framgår att jag valde ett program som jag använder ofta. 
___

Det senaste som jag personligen hade var MSO 2008 som jag fick av en kompis som hade en licens över som han inte använde.

_Efter flyttning så kan han inte hitta den där skivan så numera kör jag Libre. I övrigt så finns ju iofs MS Office som Onlineprogram med Word, Excel, PowerPoint samt OneNote men det är väl lite annat?
_KOMMENTARDet därkänns ganska orelativt, men ja.., det är inte samma sak och förstår inte varför du tar upp detta? En del kör dock med äldre och en del med nyare versioner. Alla har vi olika program. 
___

_Ville för säkerhets skull bara påpeka så att #6 Ladydragon kanske inte sitter och letar efter ett program som hon inte har installerat.
_KOMMENTARDet är bra att du är uppmärksam. Men jag kan ju och andra sidan inte veta eller sia om vad alla använder. Om jag hade vetat det, då skulle guiden bli ofantligt stor och segdragen. Som det framgår i guiden så är det ett exempel. Alla guider är i princip uppbyggda på så vis.  

Som #10 säger så fungerar det lika bra att applicera funktionen på ett annat program, dvs ett program man använder ofta eller ett program som man har installerat.  Jag hade kunnat applicera samma funktion på t.ex Libre Office eller Word 2008 om jag hade haft det.
___

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


Inkanyezi
2014-05-04, 15:54
#12

Jag har också jobbat ganska länge med datorer och innan dess lärt mig skriva maskin, så tangentbord har varit rutingöra sedan mitten av femtiotalet. Jag provade det där med musen hitom tangentbordet nu, och det är lite Columbi ägg över det. Ett genidrag skulle jag nog se det som. Jag har inte sett någon göra det förr.

Det handlar inte bara om att föra armen till en bättre position, utan det får handleden mer eller mindre automatiskt till läget där man inte klämmer åt om nerver och senor i karpaltunneln. Musarmen har flera komponenter, där armbåge och överarm är en, och karpaltunnelsyndromet en annan. Tillsammans är de fenomenen mycket besvärande, och det är en stor hälp att hålla handen så att handkanten vilar mot underlaget i stället för att ha handen liggande horisontellt över musen. Man kan ha hänerna i liknande läge på tangentbordet också, och då är det en fördel att ha en sådan upphöjning som på det ergonomiska från Microsoft, där händerna naturligt pekar inåt och har lillfingret lägst bland fingrarna.

Jag hade en tid väldigt små möss som underlättade att hålla handen i bra läge, men de tog med tiden slut och jag har inte hittat några nya, så jag kör numera med en normalstor mus, men kan också på den hålla handen i ett bra läge. Men för att ha den närmre än tangentbordet måste jag föra undan den när jag ska skriva på tangenterna. Jag tror att det är mest en fråga om att lära sig en bra rutin, och jag tror att metoden som Leon har nämnt är det bästa som hittills har kommit fram.

bamse6311
2014-05-05, 10:26
#13

#10 och #11

Det är ser jag nu jag som inte läst tutorialen ordentligt, ber om ursäkt för detta.

#11
Ja, det blev kanske lite onödig information från min del som få eller inga kan ha någon nytta av att veta och ber om ursäkt för detta också.

@Alla.
Nåväl, nu har jag läst och förstått tutorialen.
Kul att lära sig nytt hela tiden.

Bästa hälsningar,
Bertil

deeman
2014-05-05, 12:44
#14

Ingen fara, jag ändrade i efterhand så det framgår tydligare.
Du får jättegärna skriva mer än kort, dina inlägg är alltid trevliga men tänk på att inte sväva ut för mycket och försök håll dig inom ämnet.

Huvudsaken är just att du och andra läsare fick nytta av guiden och tipset i den :-)

Kul att du tyckte det var kul att lära sig något nytt.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


Ladydragon
2014-05-05, 19:25
#15

#13 stort tack för den screenshoten nu förstår jag precis vad som menas 🙂 hade skitsvårt att förstå va T.S menade i sitt inlägg men nu föll poletten ner

bamse6311
2014-05-05, 20:20
#16

#15 Ladydragon.

Tack själv!

Jag personligen hade också lite svårt att förstå från början och trodde att det bara handlade om MS Office och därav mitt inlägg nr #9.

Dock så trillade poletten ner för mig också så småningom *skrattar*.

Bästa hälsningar,
Bertil

[Borttaget]
[Borttaget] 
2014-05-06, 00:01
#17

Inlägget är borttaget

deeman
2014-05-06, 00:04
#18

#16
Det framgår tydligt i guidens första stycke "Starta ett program via snabbkommando" att guiden inte är specifik just för outlook utan bara ett exempel. ;-) 

Kul att poletten trillade ned till slut, den var lite naggad i kanterna kanske?

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


Leon1973
2014-05-06, 07:03
#19

Nej, inte naggad i kanterna utan folk hängde nog upp sig på office biten då de inte läste texten ordentligt utan bara skummade genom den och la fokus på bilderna. Vi råkar ut för samma sak när vi gör guider till kunder, vi gör ett exempel för att visa hur kunden ska göra och skriver under att de ska skriva ex sökvägen till sin egen mapp eller något annat men det missas när de skummar genom texten.

be inte om hjälp om du inte vill ha den

deeman
2014-05-06, 13:26
#20

Ja, faktiskt så får även den vane läsa mer än 1 gång ;-)

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


Ladydragon
2014-05-06, 20:30
#21

#18 förstår faktiskt inte vad du menar 🤔

och jag är inte dum…jag har ett flertal funktionshinder som gör att jag tar in information annorlunda och dels tar det längre tid för mig att förstå den…
dessutom blev jag förvirrad av bilderna då det för mig ser ut som en mycket tidig version av Windows……

bamse6311
2014-05-06, 21:38
#22

#21 Ladydragon

Tummen upp Tummen upp

Jag tycker ibland när jag läser vissa tutorilas både här på sajten Datorn men även på sajten Foto att ibland så verkar vissa tutorilas som att man redan skulle vara helt insatt i det läser.

Menar inte just denna tutorialen men som sagt så tog det även en stund för mig att få poletten att trilla ner.

Jag tänker på de otaliga gånger som jag här på sidan har sett en fråga från någon som dessutom uttryckligen skriver att de inte kan något som helst om vare sig hårdvara eller mjukvara.

Ibland så får de svar (gäller inte deeman eller Leon1973) där de får svar som innehåller mest en massa förkortningar i form av tre eller fyrabokstavskombinationer som ju inte kan hjälpa en som yttryckligen skriver att de kan nada eller väldigt lite om datorerer.

Gäller som sagt var inte deeman och inte heller Leon1973 utan jag skriver mest det här som en uppmaning till alla er vare sig ni svarar på en fråga här på "datorn" eller gör en tutorial att försöka skriva och förklara så pedagogiskt som möjligt.

Bästa hälsningar,
Bertil

deeman
2014-05-07, 00:54
#23

#21 Ok men att säga att jag eller någon sagt att du är dum är fel. Vi har alla olika läsförståelse och varje individ har en viss inlärningströskel, inget konstig alls.
Förstår du inte så är det bara att fråga, hellre än att kommentera negativt, inga frågor är dumma.

Många tycks hänga upp sig på bilderna, men alla system kan ju inte se lika ut, dock så ser vi i #7 liknande grafik som i guiden. Vi har helt enkelt dragit ned på detaljerna till "standard" elllr "basic".  

Men det spelar ingen roll egentligen då guidens innehåll inte handlar om hur grafiken ser ut. Guiden ska för den delen i viss mån gå att följa utan bilder, i övrigt så är förfarandet detsamma även om grafiken ser annorlunda ut.

Guiden i sig, är ju trots allt ett exempel.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


bamse6311
2014-05-07, 20:56
#24

Tur hur som helst att det blev en diskussion om det här.

Som sagt så förstod inte jag heller genast och hade jag då inte skrivit några inlägg och fått allt förklarat ytterliga så hade jag väl lagt ner hela projektet.

Ett program som jag använder väldigt ofta är Gimp och har nu gjort samma procedur där.

Min fråga är nu att när man gör sådana här egna kortkommandon, finns det då inte risk att man gör ett kortkommandon som på något sätt kolliderar med Windows egna kortkommandon??

(Nu blev det kanske lite långt igen men kan inte hjälpa det utan bara är sådan när jag skriver att saker efterhand dyker upp i huvudet medan jag skriver).

Bästa hälsningar,
Bertil

deeman
2014-05-08, 00:02
#25

_Min fråga är nu att när man gör sådana här egna kortkommandon, finns det då inte risk att man gör ett kortkommandon som på något sätt kolliderar med Windows egna kortkommandon??
_Bra fråga. Nu när du ställer frågan så har jag inte haft det i åtanke om jag ska vara ärlig. Appliceringen av ett kortkommandon innebär förstås en viss egenkontroll men det här tror jag/eller vill tro att Windows har bra koll på, och i det fallet det ev. krockar med något ger dig en varning i så fall. Jag tror inte de ska gå sätta sådana kommandon som krockar med systemet.  I detta fall så ligger det till lite som så här att om du applicerar samma kortkommando på ett annat program t.ex Google Chrome så går det spara men det sker ingen förändring eftersom du redan satt kommandot i relation med Gimp.  Och jag hoppas också på att Windows är strukturerat så, annars tycker jag nog Microsoft man bör se över detta.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


bamse6311
2014-05-08, 03:21
#26

#25 deeman.

Tackar för svar.

Nåväl, det ger sig väl efterhand om man nu gör fler egna kortkommandon och ser vad som händer om nu något skulle kollidera med ett kortkommando som redan finns i Windows.

Bästa hälsningar,
Bertil

Inkanyezi
2014-05-08, 09:04
#27

Om ett kortkommando man sätter i ett program skulle krocka med ett som finns i systemet, kommer programmet aldrig att få se det kommandot, eftersom systemet tar det och inte skickar det vidare.

Det har med systemets fönsterhanterare att göra, där systemets kommandon har prioritet över sådana som kan ligga i ett annat lager (liksom träsktroll har lager, och lökar, har också datorer och deras program olika lager). Kortkommandot för att ta fram aktivitetshanteraren kommer alltså att göra det även om man försöker få ett program att använda det kommandot.

I tidiga versioner av Windows var kortkommandona inte standardiserade, vilket främst gällde kortkommandon i program. MacIntosh var mycket stränga om att alla program skulle ha samma kortkommando för samma sak, så att man exempelvis tryckte propeller-P för att skriva ut, Propeller-I för att få kursivstil och Propeller-B för att få fetstil. (Propeller är hackarslang för "command key" - kommandotangenten, den som lite liknar en fyrklöver.)

Resultatet av att Windows inte hade standard på detta var att samma kortkommando kunde få olika betydelse i olika program, och att program i olika språkversion hade olika kortkommando för samma sak. Om man hade MS Word, fick man inte någon utskrift på Ctrl-P i den svenska versionen, utan då användes Ctrl-U, som i den engelska gav understruken text. Ctrl-I gjorde inte någonting i den svenska, men Ctrl-F gav fetstil och Ctrl-K kursivstil. Det här var förvirrande, eftersom program inte alltid fanns i svensk version, och många använde flera språkversioner. Någon gång i slutet av nittiotalet anpassades Windows till samma kommandon som i Mac.

Bortsett från kommandon i systemet, som fönsterhanteraren dirigerar dit, kan kortkommandon i olika program inte krockar, utan andra kortkommandon gäller bara det aktiva fönstret, med ett undantag: Vissa program i bakgrunden kan ha prioritet, främst antivirus- och diagnostikprogram.

Så jo, kortkommandon som man sätter i ett program kan krocka, men det resulterar i att programmet aldrig får kommandot, utan att ett annat program får det.

deeman
2014-05-08, 14:06
#28

#27 Man kan uppfatta det lite som du säger både A och B, men där det i slutändan kan bero på om man använder tidigare versioner av Windows eller inte. I nyare versioner borde det inte vara möjligt utan att man åtminstone får en varningsruta. 

När jag säger A och B så menar jag att du skriver…

A …Kortkommandot för att ta fram aktivitetshanteraren kommer alltså att göra det även om man försöker få ett program att använda det kommandot…Här skriver du att även om man t.ex sätter ett kortkommando till utforskaren och även sätter samma på ett favoritprogram så sker igen förändring. Utforskaren startar även om ett annat program har samma kortkommando.

Så jo, kortkommandon som man sätter i ett program kan krocka, men det resulterar i att programmet aldrig får kommandot, utan att ett annat program får det…Och här skriver du att det kan ha en viss påverkan men ändå inte? Det här tycker jag i sig inte är att "krocka", däremot så är kortkommandot och funktionen oduglig.

Hur som, jag tror alla förstår principen med kortkommandot och en snabbstart av t.ex ett favoritprogram.

* Tråden stängd, skicka gärna ev. p.m för vidare diskussion i ämnet.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen