Etikettövrigt
Läst 34422 ggr
[Nathalie62]
2013-09-26, 19:16

Rensa din dator

[REVIDERAD: 2014-06-30] - Att rensa sin dator på skräp och annat dylikt borde alla göra då och då för att hålla den ren och fräsch. Här anges lite tips för att optimera och hålla den i fint skick.

För att datorn ska hålla sig fri från skräp och bevara snabbheten så måste den underhållas med jämna mellanrum. Det finns en hel del program man kan använda sig av i detta fallet, men man bör dock hålla sig till väl använda program inom genren. Här en del av dem som är de mest renommerade i sin genre.
Har ni ytterligare tips på andra/fler så delge er gärna.

Panda Cloud Cleaner

CCleaner för PC
CCleaner för Mac 

Lite nyttig information för windows användare.
Gäller även i windows 8.

Glary Utilities 5
Erbjuder en mängd olika lösningar för att rensa, städa och trimma datorn mm. 
Det finns också på svenska.

Revo Uninstaller 
Ett utomordentligt program som avinstallerar allt från grunden och scannar din dator, har en massa andra trevliga verktyg också. Finns både som portabel och desktop- variant.

  • Redigerat av johan 2020-10-21, 07:54
bamse6311
2013-09-27, 09:19
#1

Håller absolut med om CClenaer.

Detsamma om Revo uninstaller som tar bort allt på djupet till skillnad från Windows egen avinstallerare.

Revo har precis som Nathalie62 skriver även en massa andra funktioner under "verktyg" och bland annat en "Autostarthanterare"

Ett annat populärt och välkänt program är Advaced System Care .

Slutligen så finns det ett program som heter AdwCleaner men vet inte om jag vågar rekommendera det riktigt.
Mig har det hjälp då jag fick ett par toolbars som jag inte ville ha och som inget annat tog bort.

Dock så har jag förstått av en duktig och trevlig deltagare här på iFokus att det kan ta bort betydligt mer än man vill.
Mig så hjälpte det med mina toolbars men man skall kanske vara försiktig när man använder det så att det inte tar bort sådant som man inte vill.

I övrigt så om man kör med ett free antivirusprogram så kan det vara mycket bra för att inte säga angeläget att komplettera detta med ett par antispyware-program

Två väldigt kända och populära är Malwarebytes Anti-Malware samt SuperAntiSpyware.

Båda dessa två sista nämnda samt tidigare nämnda Revo unistaller kan jag varmt rekommendera.

Advanced System Care funkar ungefär som CCleaner men vill man ha både så kompletterar de varandra väldigt bra.

Som alltid när man laddar ner och installerar programvaror så skall man se till att "kryssa ur" det som man inte vill ha.

Själv så brukar jag bara godkänna en "snabbstartsikon" på skrivbordet och de viktigaste programmen flyttar jag ner på aktivitetsfältet men det är förstås en smaksak.

När du laddar ner och installerar en ny programvara så se också till att kryssa ur allt annat som ibland föreslås så att du inte får en ny startsida eller sökmotor som du inte vill ha.

Bästa hälsningar,
Bertil

[Nathalie62]
2013-09-27, 12:09
#2

#1, Tyvärr har jag hört dåligt rykte om just Advaced System Care, det utlovas mycket som inte stämmer men är dock osäker på om så är fallet.

bamse6311
2013-09-27, 12:29
#3

#2 Nathalie62

Numera så kör jag CCleaner.

Tidigare så körde jag ASC som fungerar ungefär på samma sätt.
Hade aldrig några problem med det men man skall vara försiktig med alla program man kör.

När man kör CCleaner och "rensar registret" så skall man vara försiktig även där och helst göra en backup innan man trycker på knappen "Rensa alla problem".

Överhuvudtaget så skall man vara försiktig med alla program som "rensar" i registret och veta vad det är som man rensar bort.

Själv så kör jag CCleaner väldigt ofta men trycker alltid på knappen "back up" så om man nu skulle ta bort något som man behöver så kan man alltid lägga in det igen.

Brukar helt enkelt spara mina backups som en fil på skrivbordet och om datorn sedan fungerar som den skall så är det bara att slänga den i papperskorgen.

Skriver detta med tanke på alla dem som kanske inte vet vad som det är som de rensar bort i registret.

Bästa hälsningar,
Bertil

[Nathalie62]
2013-09-27, 14:14
#4

Naturligtvis bör man vara försiktig med i princip allt man gör på internet och speciellt om/när man installerar program, det är också viktigt att man läser på ordentligt på flera olika ställe för att få en egen uppfattning och eventuellt läsa omdöme. 

Det är också viktigt att ta backup på allting redan innan man gör någonting eftersom allt kan hända precis när som helst.

bamse6311
2013-09-27, 14:16
#5

#4 Nathalie62

Tummen upp 👍

Bästa hälsningar,
Bertil

[Nathalie62]
2013-09-27, 14:21
#6

#5, 🙂

ru4real
2013-09-27, 14:46
#7

Det sägs att det är onödigt att rensa registret m verktyg som t ex ccleaner om man kör win7 pga dess arkitektur. Man kanske sparar lite i utrymme, vinner ngt i snabbhet, men det är sällan som det märks prestandamässigt. Jag tar upp det som ngt att tönka på för de som tycker att det här m systemunderhåll är ngt underligt och mysko. Och att enbart lita blint på vad ccleaner gör är inte att rekommendera… Det kan skita sig och man blir tvungen att ominstallera allt igen…

Men ni kan läsa mer själva här; 
http://lifehacker.com/5482701/whats-the-registry-should-i-clean-it-and-whats-the-point

[Nathalie62]
2013-09-27, 15:11
#8

#7, Man ska vara försiktig, att rensa register gör man enbart om något strular och det är enbart om man vet vad man gör om/när man behöver rota därinne och om det absolut är nödvändigt men kärnan i dessa program är att rensa bort skräp och annat som skapas på datorn.

om något skulle strula kan en del av dessa program vara utmärkta verktyg då man slipper gå in i registret själv eftersom det kan bli fruktansvärda konsekvenser om man inte vet vad man gör.

bamse6311
2013-09-27, 15:42
#9

#7 ru4real

Precis som jag skrev i mitt inlägg #3 att man skall vara försiktig när man rensar registret med CClenaer.

Helst göra en "backup" vilket man ju också blir tillfrågad om att göra innan man rensar så att man kan återställa om något blir fel.

Dock så är det ju inte dumt att göra en registerrensning då och då.

Om man inte gör det så samlas det ju med både månadernas och årens gång en jäkla massa som man inte på något sätt behöver.

För dem som dessutom kör med en äldre dator och ett äldre operativ som till XP och datorn är några år gammal och kanske bara har runt 2 GB RAM eller mindre så är det ganska viktigt att hålla allt i datorn "rent".

Tror faktiskt inte att man skall skrämma folk från att köra CCleaner för den är ju ganska effektiv.

Däremot skall man precis som jag gjorde i mitt inlägg #3 och nu du ru4real i ditt inlägg #7 samt som också #8 Nathalie62 säger vara försiktiga.

Dock så mår en dator och då speciellt en som kanske är lite äldre enbart bra att rensa lite då och då.
Det gäller iofs också nyare datorer, alla mår bra av en rensning då och då men som sagt så skall man vara försiktig.

CCleaner har ju den fördelen att programmet frågar om man skall göra en "backup" innan man rensar och gör man det så kan man ju alltid återställa om något blev fel.

Bästa hälsningar,
Bertil

annia1
2013-09-28, 03:08
#10

Ett tips från mig för att hålla datorn lite fräsh. Gäller inte städning utan att hålla virus/trojaner från datorn.

Om man vill ladda ner program från nätet så leta upp programmets egna hemsida och ladda ner det därifrån. Nedladdningssidor har större risk att vara smittade med nåt.

Kan ta tex advanced system care som nämns i den här tråden. Att en nedladdningssida på nätet så blockar mitt antivirusprogram den sidan. Det framkom i den här tråden på support. Är de sista inäggen i den tråden.

Så vill man använda advanced system care så gå till iObits egen sida. De länkar som finns här i tråden till just det program är ok för mig, men det säger inget om hur det är imorgon. 

Så bättre att gå till programmens hemsida för är det ett seriöst program så håller dom nog sin sida ren.

.

WarMinerTool
2013-09-28, 11:50
#11

Man kan väl även gå till %temp% och radera allt där? Eller är jag helt ute och cyklar?

Vad du än gör, tryck inte på Alt och F4!

[Nathalie62]
2013-09-28, 12:41
#12

#10, Det är helt riktigt, man ska alltid gå till programmets sida, skulle nerladdningen skicka en till andra sidor bör man undvika det såvida man inte vet exakt vad det är för webbsida.

Ladydragon
2013-09-28, 17:56
#13

Man kan oxå använda tillägg i Webläsaren som hjälper en att avgöra om det är en bra sida eller dålig sida…..
själv kör jag med både hängslen och livrem 😛 använder Wot och Avast 

och som ni skriver i tråden det är alltid bra att vara lite försiktig och tänka efter före och aldrig aldrig nånsin bara klicka hejvilt utan läsa vad det står på sidan först

[Nathalie62]
2013-09-28, 18:00
#14

#13, 👍

deeman
2013-09-28, 23:11
#15

#11 %temp% kan man rensa om man vill - men den katalogen utgör bara en bråkdel av vad man faktiskt kan rensa i sin dator.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


[Nathalie62]
2013-10-02, 11:48
#16

#15, 👍

MichaelE
2014-03-13, 13:24
#17

Ett stort tips som många tyvärr går på, rensa aldrig registret på dina dator (Windows) såvida du inte vad du gör.

Många program säger att de har bra algoritmer för att rensa registret men det kan sluta i att flertal program slutar fungera och till och med Windows kan krascha på grund av det.

deeman
2014-03-13, 15:08
#18

Visserligen ska man vidta en viss försiktighet med program som rensar datorns register - men programmen är smartare än så i dag. Skulle det hända något, så är det i många fall något annat som troligtvis är fel.
Man bör dock se upp med vad man just använder för typ av verktyg i detta ändamålet.

I egenskap av mig själv som konsult ute i fält så har jag t.ex aldrig hört talas om att någon skulle ha haft sådan stora problem som att hela datorn skulle havererat.
Jag säger inte att problem inte kan uppstå, däremot känns det för mig som ett ovanligt scenario - men det får ju stå för mig förstås ;-)

Vill nog också tro att korrekta och välrenommerade program sköter sig nästan självt - dock åläggs det på individen att vidta en viss försiktighet och med en skvätt av sunt förnuft.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


Fillixa
2014-04-01, 22:23
#19

Uppdaterade en länk!

lustofagring
2014-08-21, 07:26
#20

Jag har pillat med datorer sedan jag varit i kontakt med VIC20 1984, ATARI, och sedan satsat på utbildning mm.

Vad jaghar haft mycket med att göra är just registret eftersom alla program lämnar spår där, filer man har lagrat på HD,USB-enheter etc.

Raderar man en fil så, mycket riktigt, så ligger spåret och dess sökväg kvar där och registret utav dessa nämnda anledningar kan  bli oanat stora.

Samma registerhantering har Microsoft sedan urminnestider haft i alla sina operativsystem, inklusive Win 8 / Win2012, och det från starten Win 95/98.

En person som laddade ner ett program på ett företags-PC med WIN NT med kommentaren till den nyblivna chefen att denne inte kunde fatta hur de kunnat vara utan detta program. Datorn hade blivit stenseg och det tog evigheter eatt ens startas upp för påloggningsskärm. Jag tog över datorn och upptäckte programmet snabbt och avinstallerade denna. Datorn blev bra rappare. Men. Fortfarande seg. Letade efter programmet i registret och tog bort nycklar för denna samt rensade även annat skräp, efter att ha backup förstås, och voila. Datorn är som tiptop ny igen. Men. Se upp dock. Fel nycklar och ni får ominstallera….

Även i registret finns inställningar för allt möjligt, er egna påloggning, bakgrundsbildersnamn, var denna ligger etc etc.

Det finns mer om registret på nätet att läsas.Var dock försiktig med programmen ni rekomenderar dock. Alla är inte så bra och andra kan ha annat lurt för sig trots de uppger sig göra bra jobb osv.

/mvh Lust O Fagring Glad

deeman
2014-08-21, 15:15
#21

Man bör självklart vara aktsam men "Men. Se upp dock. Fel nycklar och ni får ominstallera..," tror jag är lite overkill, men jag tycker ändå att man faktiskt ska bejaka ett överseende med detta. men och andra sidan så har jag har kört med t. ex CCleaner och liknanden sedan urminnes tider och aldrig stött på något problem, tvärtom - jag har kört ett icke renommerat program i en testdator och i det fallet så har en fabriksåterställning legat närma som lösning.

Jag vill nog påstå att välrenommerade program är eller bör snarare vara smartare än så så dem inte bort nycklar som inte ska tas bort.
Skulle oturen dock vara framme är det ett tecken på att programmet i sig inte är helt korrekt…  men en viss insikt i vad man gör bör man dock ha så man inte klickar hej vilt hit och dit.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


Zepp
2014-08-21, 17:34
#22

CCleaner o Glary skrapar mest på ytan.. de är skottsäkra!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

deeman
2014-08-21, 17:43
#23

#22 Sant.., de är absolut skottsäkra. Inte nog med att Glary har mer funktioner och finesser, det skrapar t. om på några fler lager än CCleaner ;-) Sedan har jag för mig att Wisecleaner har något som skrapar registret lite mer på djupet och mer än bara på ytan,  har dock inte provat detta program för närvarande.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


Nellan-
2015-03-18, 18:29
#24

Försvinner virus om man använder revo??

Zepp
2015-03-18, 21:31
#25

Mnjae.. inte alltid som det är så enkelt!

Virus kan vara programerade för att gömma sig.

Scanna med ditt AV-program.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Nellan-
2015-03-18, 22:47
#26

#25 jag är inte så teknisk av mig, kan du förklara vad det är och hur man gör?

Rita-S
2015-03-19, 09:19
#27

Många virus och malware i dag är designat och programmerat för att vara svåra att leta upp. Många av de döljer sig jätteeffektivt medan datorn är uppstartat i normalt läge. Min egen erfarenhet från arbete med detta är att starta upp datorn i felsäkert läge ger största chans att hitta snusket man råkat ha fått på datorn. 

Efter man har startat i felsäkert läge använder man de verktyg man har för att söka genom datorn. Antivirusprogram (som Zepp förkortar AV) är vanligaste programmet man har, men det finns ävne en hel rad gratis eller prov-program man kan ladda ner för att dubbel och trippelkolla då de som gör snusket även ser till att uppdatera snusket så det döljer sig för de vanligaste malware-sökare och annat >.<

Så som jag ser det har man stört chans att få bort skiten om man laddar ner två olika hjälpeprogram för att söka genom datorn, uppdaterar sitt antivirus, startar om datorn i felsäkert läge och sen ber antivirus scanna genom datorn nogrannt efter skit. När den är klar, sök med två hjälpeprogram i tur och ordning för att öka chansen att hitta allt.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

beem
2015-03-19, 11:55
#28

Jag har en fråga om felsäkert läge. Jag loggar in som admin.  Klickar på starta om och håller direkt   in F8. Allt startas som vanligt. Var det inte så att det ska komma upp text med valmöjligheter ? 

Jag har  Windows 8.1

Om snöret inte håller utan går av är det bara att försöka med ett annat snöre. Källa: Nalle Puh - A.A. Milne

Rita-S
2015-03-19, 13:03
#29

F8 på Windows 8.1 aktiverar inte alltid felsäkert läge. Du skall trycka på "starta om" medan du håller shift-tangenten nede hela tiden från du trycker på starta om tills skärmen blir bebisblå. 

Du kan även starta om en dator från msconfig. Ta fram "kör" med att trycka Windowstangenten på tangentbordet och R på samma tid (eller skriv kör på startskärmen) och i skrivfeltet skriver du msconfig och trycker OK. Du skall ha en egen fane som heter Boot eller Uppstart. Där kan du haka i felsäkert läge och lägga till nätvärk om du vill så. Tryck sen OK och tryck avsluta och starta om när datorn säger du måste det för nya ändringar. Det man får komma i håg om man nyttjar denna varianten är att datorn kommer starta om i felsäkert läge helt tills man tar fram msconfig och tar bort hake på "felsäkert läge" valen igen.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

beem
2015-03-19, 17:52
#30

Jag känner inte alls igen felsäkert läge.  När jag fått den bebisblå skärmen kommer därefter flera alt.  Jag gör ju detta för att sen scanna datorn. Vilket alt. ska jag då välja ?

Om snöret inte håller utan går av är det bara att försöka med ett annat snöre. Källa: Nalle Puh - A.A. Milne

Rita-S
2015-03-19, 17:57
#31

Första val är felsök. Därefter väljer du avanserade val eller vad det nu står på svensk. Nästa val är startup settings på engelska iaf, inte säker på svenska översättningen men kan vara uppstartsalternativer, sista valet iaf. sen en starta om-knapp innan datorn starter om och erbjuder nåt som påminner mer om felsäkert läge man sett i tidigare versjoner av Windows. 4an är felsäkert läge, 5an är med nätvärk.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

beem
2015-03-19, 18:04
#32

#31 OK då förstår jag. Tack för hjälpen.

Om snöret inte håller utan går av är det bara att försöka med ett annat snöre. Källa: Nalle Puh - A.A. Milne

Rita-S
2015-03-19, 21:05
#33

Så lite så! :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Zyperior
2015-03-21, 20:39
#34

Jag behöver frigöra plats på min systemdisk. Högerklickar jag på C:\Users\"Min användare" och kollar totala storleken på den mappen är resultatet ca 30gb. Om jag markerar alla mappar och filer i den mappen är totalen endast 500mb. Hur kommer jag åt och rensar i dessa dolda filer?

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

ru4real
2015-03-21, 21:35
#35

Filer som du kan söka och radera har oftast följande ändelser; 
 *.bak, *.001, *.log, *.~??, *.old, *.tmp, *.chk. Du kan även m fördel använda dig av diskrensaren (Disk cleanup). Kör den för den tar säkert bort filer som inte behövs.

I utforskaren kan du välja att visa dolda filer och filer med kända filändelser. Du säger inte vilken version du har (Win 7? Win 8.1?). Jag bifogar en skärmdump från win 8.1. Pilen pekar på den ruta du klickar i för att visa dolda filer. Att den är urklickad är en säkerhetsfunktion.

Zepp
2015-03-21, 22:46
#36

Börja med att ställa in så att alla filer visas, så du ser vad du gör.

Sen kan du kika på vad det är för filer o mappar.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Deltapower]
2015-07-15, 23:44
#37

så gott som alla som har Avast samt AVG är infekterade med malware och annat skräp som slöar ner datorn , sen ska ni köra defragmenteringsprogram som snabbar upp datorn. och jag skulle inte använda windows inbyggda. 

Smart Defrag, är rätt okey för att vara gratis.

För att ta bort lite mer bugs och annat otyg ur datorn, så finns det många bra och många fake program, var försiktig så du inte får in rena satan i burken. i värsta fall så får ni installera om.  

så var på er vakt innan ni installerar. nånting okänt, kolla först på google skriv in namnet + ? 

sen finns det ju nu för tiden nästan inget som är gratis, det finns ofast en baktanke att dom ger ut programmet, men om det sägs inget. vid installation så ska ni välja avancerat om det finns, aldrig snabbinstallation. även om dom rekommenderar det. för då hoppar det in extra saker i systemet  du inte bett om.  och datorn blir knäpp.

Undvik att vara och rota i regedit som ligger i windows katalogen , det räcker att ni tar bort ett komma tecken för att datorn ska bli obrukbar., som gör att du måste installera om

även fast ditt gratis antivirus som heter avast eller avg, säger att du inte har nå virus, så  kan du nästan vara 100 på att du har infektioner på din dator.

Men det sämsta Antiviruset på marknaden heter microsoft security essentials

du får ju vad du betalar för., är det gratis, räkna då inte med att den ska vara bra. för då lurar ni er själva.

jag använder inget antivirus sedan flertal år tillbaka, för alla minnesresidenta program slöar ner datorn samt vissa blockerar vissa sajter, jag är ofta i Ryssland, samt vietnam, samt USA, Israel, i min jakt på information. som gammal datatekniker så finns det inget som stoppar mig. trojaner , rootkit, bootkit

osv, sånt fixar jag snabbt och lätt.

finns flera rens-program som jag kan rekommendera

http://www.adlice.com/softwares/roguekiller/

  JRT = Junkware Removal Tool  http://thisisudax.org/

ni kan tanka ner  free Avast Browser Cleanup and get rid of annoying extensions, toolbars, or hijacked searches.   https://www.avast.com/browser-cleanup

deeman
2015-07-16, 01:08
#38

För egen del så använder jag Avast, och har gjort så sedan länge. Sedan länge har jag heller inte haft några problem relaterat till just Avast. Däremot så har jag sött på att folk även jag  har haft mer problem med det större aktörernas programvaror,
Jag är 100 på att jag inte har några infektioner som härleder till just Avast

Allt har i slutändan sannolikt med handhavandet att göra…..

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


InkaAthilea
2016-02-21, 15:34
#39

Letade upp denna och tycker att den förjänar att puffas upp lite. En massa bra tips ju :)

"Världen är som en spegel -den reflekterar allt du gör, om du ler mot världen så ler världen mot dig!"

InkaAthilea
2016-02-21, 15:56
#40

När jag läser denna råd, förstår jag det rätt då, om man kan ta bort allt i temp-filen? (%temp%)

"Världen är som en spegel -den reflekterar allt du gör, om du ler mot världen så ler världen mot dig!"

Zepp
2016-02-21, 16:15
#41

Tempfiler skall vara tempfiler och inget annat såvida du inte själv lagt något viktigt där!

Man kan med gott mod rensa i andra mappar oxå, det ger för det mesta mer.

Meen.. då bör man veta vad man gör.. åtminstone ha något så när koll.

Använd Ccleaner och Glary så har jag svårt att begripa att något dumt skulle kunna hända?

Sen så.. de programmen har utökade möjligtheter om man bara sätter sig in i vad de kan göra.. och då gäller samma sak där.. man bör veta vad man gör.

tex så blir C:\användare\downloads fullt med skit som du redan instalerat/plockat hem på annat sätt.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Upp till toppen