Etikettwindows
Läst 2354 ggr
Sashhi
2016-04-21, 18:56

Win10: startmeny och symboler som ej funkar

Jag har i flera månader haft ett problem med Windows 10. Det är så att startmenyn krånglar. För det mesta när man klickar på den poppar det upp ett fönster som säger: "Allvarligt fel: Din startmeny fungerar inte. Vi försöker åtgärda den nästa gång du loggar in." och det hjälper inte med att logga ut. Ibland funkar det som vanligt, men det är väldigt sällan. Även de små symbolerna, så som batteritid, wifi, ljud och meddelanden funkar inte heller, utan man måste ta sig in i den här datorn för att komma åt inställningar för sådan och dylikt. Börjat bli ganska tröttsamt att inte kunna använda dessa funktioner. Har försökt att googla på hur man ska fixa detta problemet och har tagit till flertalet åtgärder, men inget har funkat mer än för stunden innan problemet är tillbaka igen. Vad gör jag?

Not your mom, not your milk.

Kaj
Kaj 
2016-04-22, 11:49
#1

Första frågan. Har du skapat ett Win 10 reparationsdisk (eller USB) INNAN du upplevde problemen? I så fall kan du använda detta för att återställa ditt Win 10 till det läget.
Man bör alltid skapa en reparationsdisk (USB) - minst varje gång det kommer en större uppdatering av Windows (ca 2-4 ggr per år).

Om inte kan du pröva med och skriva systemåterställning i sökrutan och se om du kan hitta en återställningspunkt som är ett äldre datum än då du började uppleva ditt problem.

Har problemen uppkommit efter att du genomfört någon form av systemändring som ex installerat något program eller hårdvara typ skrivare, disk, usb enhet eller så?

Har du tittat i händelseloggen (skriv händelseloggar i sökrutan)  och se ifall du har några fel bland loggarna. Titta först i Windowsloggarna (Program, Security, Installation och System). Titta sedan i Program- och tjänsteloggarna och då framför allt under Hardware Events.

Upp till toppen