Etikett11-fildelning
Läst 1574 ggr
papa-bear
2017-11-15, 13:32

kravbrev mot fildelare otillåten inkasso?

dinapengar skrivs det om att fildelare fått kravbrev från en dansk advokatfirma, njord law firm. nu skall datainspektionen granska om kravbreven är tillåtna, eftersom det krävs tillstånd för att skicka kravbrev, samt att det lyder under särskilda lagar. själv hävdar advokatfirman att det inte är inkassoverksamhet.

min åsikt i frågan är ju att det handlar om utpressning, eftersom det är mer eller mindre direkta hot som skrivs i brevet som skickats ut. "betala eller riskera att dras inför rätta" känns ju lite maffialiknande hotfullt, oavsett om danska och finska myndigheter inte bedömt det som inkassobrev.

landsbygdsbo
2017-11-15, 14:25
#1

Det står på varenda faktura jag får, sista betalningsdag och ett hot om påföljande kostnader om betalningen dröjer.

Om jag skickar en räkning och samtidigt påminner om att det kan bli ytterligare höga kostnader om jag tvingas dra det hela i en rättsprocess är det ju med sanningen i överensstämmande

Stallmima
2017-11-15, 14:34
#2

Ja det låter ju som utpressning  😮

landsbygdsbo
2017-11-16, 17:04
#3

De skickar en faktura.

Har bevis för att det laddats ner film som sedan distribuerats.

Då har man i mina ögon rätt att ställa ett krav.

Sedan är det väl upp till fildelaren att betala eller förkasta kravet. Med en vetskap om att man tidigare dragit fildelare inför rätta och att den då fälls får både betala den skada man åstadkommit + rättegångskostnaderna.

JonasDuregard
2017-11-16, 22:56
#4

#3 Om man ertappat någon med något annat brott, kan man begära pengar av dem istället för att anmäla brottet? Det låter väldigt tveksamt.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism
landsbygdsbo
2017-11-17, 08:31
#5

Det är tveksamt.

Det är exempelvis ok för en parkeringsvakt att säga åt dig att betala din p biljett annars får du böter. och samtidigt förklara att det kan innebära betydligt högre kostnader.

Men det är inte ok att kräva att du ska betala biljett + straffavgift, annars blir det betydligt dyrare.

Om man kräver att få ersättning för nedladdat och distribuerat material så är det ok.

Om man sedan lugnt förklarar att man har bevis nog för att vinna i en rättegång så är det ok.

Men genom att hota med de höga ersättningar som andra råkat ut för att betala tar man steget över gränsen

Kaj
Kaj 
2017-11-17, 12:56
#6

Det är ju löjligt hur just anti-piraterna hanterar internet användare.
Ex i Sverige lyckades man med ett väldigt special fall få igenom i domstol att "bara" Bredbandsbolaget var tvungen att spärra thepiratebay.se
Inga andra Internet leverantörer såsom Telia, ComHem mfl behöver spärra den siten. Är inte det diskriminering av en internet operatör och deras kunder. Hur kan en svensk domstol tillåta att bara en av alla våra internet operatörer måste begränsa sina kunder att använda tjänsterna men alla övriga får göra som dom vill. Motiveringen från anti-pirat byrån "vi förväntar oss att dom andra internet leverantörerna kommer följa efter och självmant spärra thepiratebay.se" - detta har naturligtvis INTE skett - ingen annan har spärrat denna site på det viset.
Hur dumma får man vara och att en svensk domstol dessutom dömmer på detta sätt.
Att sedan tillägga att thepiratebay.se även har tonvis med helt lagligt material gör ju saken ännu mer knepig. Så vad en svensk domstol alltså har sagt efter stark lobbying från anti-piraterna är att "ja just BBB måste stoppa denna site och då även det helt lagligt materialet som ligger där, övriga internet leverantörer får göra det om dom vill"

Och till slut - domen är ju helt verkningslös. The Piratebay finns registrerade på ett tjogtal olika adresser så det är bara att välja en av deras andra proxy servrar i stället för just thepiratebay.se - alla andra proxy servrar går att nå från BBB likväl från alla andra internet operatörer. En proxyserver menas här helt enkelt en annan webadress som tar dig till samma innehåll och funktioner som thepriatebay.se gör - Det skulle exempelvis kunna vara thepiratebay.org. Bara att söka på the piratebay proxy servers så får man fram en lista med webbadresser som man anger i adressfältet i webbläsaren i ställer för thepiratebay.se. Det är BARA thepiratebay.se som BBB fick domstolsbeslut att spärra.
Dessutom kan BBB kunder enkelt ställa in att i stället använda Googles DNS server och inte BBBs DNS server. Vips tar man sig förbi denna av svensk domstol "spärrning" Och inte nog med det genom att göra så och använda en annans DNS server (ex googles) så tar man sig förbi alla andra spärrar som Sverige dömt ut till ALLA internetoperatörer och som är spärrat på root nivå i sverige - exempelvis barnporr siter, extremist siter för IS, kriminella siter, drogsiter med etc som Sverige beslutat om att de är olagliga. Googles DNS servrar spärrar i princip inget utan menar att det är upp till var och en och bedömma om man begår en brottslig handling.
Att ändra DNS tar ca 30 sekunder och finns dokumenterad steg för steg hos Google - bara att söka upp Google DNS server.

Hade man  (svenska domstolen) verkligen inte insett att man skulle få denna sidoeffekt kan man ju undra. Så går det när en domstol bestående av personer som inte förstår det dom skall döma i (internet denna gång) och förlitar sig helt på amatörmässiga anti-pirat byråns starka lobbying - ja inte ens dom fattar ju det där med DNS

Upp till toppen