Etikettwindows-xp-7-och-8x
Läst 4568 ggr
cykelpump
2008-10-11, 00:27

Startdiskett 98?

Skulle behöva massa hjälp. Måste eller vill hitta start disket för win 98. Har försökt ladda ner på bootdisket.com tror jag sidan hette men när den ska tankas över på disketen säger den att filen är trasig eller något. På google är nästan omöjligt att hitta någon annan sida, alla hänvisar till den. Provat alla win 95-98. Ingen funkar. Ska ha disketen till en gammal bärbar data. Skulle va bra med lite hjälp :)

pentsium
2008-10-11, 01:55
#1

http://www.allbootdisks.com/

http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm

http://www.onecomputerguy.com/install/floppies.htm

http://www.nerdlabs.org/bootdisks/

Det var de relevanta sidor som jag hittade efter en sökning på google. hoppas att någon av dem kan fungera:P

cykelpump
2008-10-11, 02:22
#2

Tackar!! :D . Det var bootdisk som inte funkade, iaf inte för mig. fick bara någog felmeddelande om att filer saknades. Men ska prova dom andra nu :) Tack!

Inkanyezi
2008-10-11, 13:46
#3

Standarddisketten ska sakna filer. Det är drivrutinen för CD som man måste kopiera in själv. (atapi.sys)

Sedan måste man själv skriva filerna config.sys och autoexec.bat

Det kan finnas generella atapi.sys eller cdrom.sys att hämta någonstans på nätet.

cykelpump
2008-10-11, 14:34
#4

va??

G
2008-10-11, 18:59
#5

#3 Kommer ihåg lite från förr i tiden, när jag hade just Windows 98. Jag försökte också skapa egna startdisketter, men de fungerade ALDRIG! Inte ens när jag lät Windows 98 skapa dem åt mig. Den enda som någonsin fungerade var den startdiskett som följde med min dator (och den fungerar nog än idag, tror jag, har ju inte använt den datorn på några år nu).

Menar du (refererar fortfarande till #3) att den startdiskett som medföljde en ny dator var specialpreparerad för just den datorn?

Jag kommer inte ihåg vad jag brukade få för felmeddelanden när jag försökte använda mina egentillverkade startdisketter, men något var i alla fall alltid fel. Har för mig att den aldrig kom igång över huvud taget, alltså att man aldrig kom till ”DOS-prompten”.

Inkanyezi
2008-10-11, 19:46
#6

För att man ska kunna installera (inte för att överhuvudtaget få igång datorn), måste startdisketten innehålla en drivrutin för CD-ROM-läsaren, och den följer inte med Windowsdisketten, den filen kan i värsta fall vara specifik för din CD-ROM-enhet.

Den filen, som kan heta någonting liknande cdrom.sys eller atapi.sys eller aspidrv.sys, måste finnas på disketten för att systemet ska kunna läsa CD-ROM när man har laddat från disketten.

Och dessutom måste det finnas en textfil som heter config.sys som innehåller en rad där man installerar drivrutinen, ungefär så här:

DEVICE=CDROM.SYS /D:MSCD001

sedan måste man i autoexec.bat, också en textfil, köra MSCDEX med samma parameter, för att systemet ska läsa skivan:

MSCDEX.EXE /D:MSCD001

I exemplen ovan är MSCD001 systemets namn på cd-stationen, man kan ge den vilket namn som helst; om man inte ger något så förutsätter systemet att det är 1. Namnen används för att systemet ska kunna identifiera när man har fler än en cd-station.

MSCDEX.EXE finns på startdisketten, men om du inte har en ASPI-drivrutin kan det tänkas att du behöver ladda ner en från nätet.

Och som sagt, det är fullständigt normalt att en startdiskett som du laddar ner inte har de filerna. Config.sys och autoexec.bat är vanliga textfiler, och aspidrv.sys eller cdrom.sys eller vad den kan heta är en binär drivrutin. Tidiga cd-stationer kunde behöva sin egen drivrutin, men senare är det standard, så det bör kunna funka med vilken cdrom.sys som helst.

Och jo, en startdiskett som följer med en viss dator har nog de här filerna och rätt parametrar på raderna som är inskrivna i config.sys och autoexec.bat.

cykelpump
2008-10-12, 04:07
#7

Hmm jag tror jag skiter i det hela. Fattar absolut nada av allt som skrivs här :D haha xD Känner mig otroligt trög ^^ :D

AktieTrader
2008-10-12, 12:19
#8

Välj den som heter Windows98 OEM på bootdisk.com där finns stöd för cd med. Jag anväde den förra vecka så jag vet att den funkar.

G
2008-10-13, 07:56
#9

Ha ha, vilka pajasgrejer de hade på den tiden!

Inkanyezi
2008-10-13, 08:05
#10

Jag tror att det var en liten eftersläpning från att CD-stationerna inte var standardiserade; ett typiskt exempel är Creative Labs cd-läsare som behövde en alldeles egen drivrutin. Eftersom drivrutinen då var hårdvaruspecifik skulle den komma från hårdvarutillverkaren, och den följde inte med operativsystemet. Så var det under DOS och i början med W95, W98 och NT, som startades med disketter. Först med Windows 2000 kom drivrutinen för cd-rom med, eftersom man då kunde förutsätta att alla cd-stationer skulle vara standard så att man kunde använda en generell drivrutin. Med ME och XP startade man direkt från CD.

Och det förutsattes nog att man visste hur man kopierar en fil och hur man skriver in en rad i en textfil; det är inte speciellt krångligt, inte värre än att lägga till en skiva i fstab i Linux.

Men det är ju trevligt att någon har gjort sig besväret att lägga upp en färdig startdiskett för den som behöver.

zickan
2008-10-14, 18:52
#11

Jag har disketten till win 98. kan även ha orginal cd skivan med fungerade serie nr.

zickans.com Värd på Råttor, Exotiskadjur
cykelpump
2008-10-19, 22:42
#12

Men när jag ladda ner från bootdisk lr va dt nu hette så säger den att det fattas filer o jag kan inte ha skiva för att den har bara disketutag.

Jag fattar inget av det ni skriver så ni vet :D haha

dudute
2008-10-20, 23:55
#13

Hm… Vad är problemet och vad vill du göra?

Johnny84
2018-08-28, 15:56
#14

synd jag ser detta 10 år senare… jag kunde skicka filerna du behövde.. eller ja.. jag kan fortfarande :)

Kaj
Kaj 
2018-08-29, 13:58
#15

Tja rätta mig nu om jag har fel för Win 98 var ju rätt länge sedan.
I Windows idag för att skapa ett bootbart media måste den formateras på rätt sätt och filerna läggas dit med ett specialprogram från Microsoft (eller annan aktör som skapat program för bootbara media).
Gäller inte samma sak för Win 98. Dvs att det nog inte bara går att kopiera in filerna på disketten för då finns ingen Boot sektor allokerad på disketten utan bara filerna och det klarar Windows inte av att boota från även om alla filer finns på disketten. 
På samma sätt kan man inte i dagens Windows boota från vilken disk som helst även om hela Windows finns där. Man måste formatera disken/USB Minnet/CD/DVDn med en boot sekror först och låte ett program som klarar av att kopiera ner filerna i bootbart skick kopiera in filerna dit därefter.

På bootdisk.com så finns exe filer att ladda ner för alla typer av äldre Windows. Man skall alltså inte kopiera ner den exe filen till en diskett och tro att det går att boota från den. Man skall nog först köra programmet (exe filen). Den lär nog sedan fråga efter en ledig diskett dit programmet sedan kommer skapa de filer som behövs för att få en bootbar Win 98 diskett.

Så här säger deras dokumentation:

Most of the files above are disk images. Download the file to your C: drive, put a fresh disk in your A: drive, then click on the file to create the bootdisk

videofotografen
2018-09-02, 07:11
#16

#14 även jag fick se att tråden var 10 år gammal.   😃

Lite beroende på vad dataanvändaren har för orsak att få igång ett gammalt Win 98 OS så skulle nog jag rekommendera att plocka ur den gamla hdd ur den gamla datorn och sätta den i en dockningsstation och köra över de filer h*n önskar till en ny NTFS-formaterad hdd. Är det en gammal hdd från Win 98-tiden så kan den ju knappast vara på så många GB utan det enklaste är kanske att kopiera alt klona hela hdd.

\[url=http://www.videofotografen.com\]Videofotografen\[/url\] \[url=http://www.elektronikfreak.com\]Elektronikfreak\[/url\] \[url=http://www.stonedrecords.net\]Stoned Records\[/url\] \[url=http://www.fotoalbumet.se/elektronikfreak/\]Elektronikfreaks fotoalbum\[/url\]
Upp till toppen