Etikettwindows
Läst 3101 ggr
Kaj
Kaj 
2018-08-16, 12:20

Vilka olika slags Windows konton finns det

För att kunna logga in på en dator i Windows krävs att du har ett inloggningskonto och ett lösenord. Microsoft har två olika slags konton som man kan använda för inloggning på en dator med Windows 10 och det är ett Microsoft konto eller ett lokalt användarkonto.

Microsoft konto

Detta är standard då du gör en ny installation av Windows 10 eller väljer att skapa ett nytt konto i Windows 10.
Ett Microsoft-konto är ett "anslutet konto" eller ”molnbaserat konto” som inte är bundet till den dator du just nu sitter på utan kan användas för att logga in på vilken dator som helst (som tillåter det). Med ett Microsoft konto får du åtkomst till Windows Store-appar, inställningar och data från den dator där du loggar in via en molnlagringstjänst och detta sparas för detta konto i molnet och kan återanvändas från en annan dator om du loggar in med samma Microsoft konto på den datorn. Du får även automatisk synkning av filer till Microsofts molntjänster såsom OneDrive eller Office 365 mfl.
Ett Microsoft-konto kan alltså användas på många olika datorer om du vill och du får då med dig dina personliga inställningar på var och en utan att ha behövt lagt in detta på den aktuella datorn.
Ska du köpa eller ladda ner appar från Windows store krävs att du är inloggad med ett Microsoft konto.

Om du tappar bort eller glömmer lösenordet till Microsoft-kontot kan du återställa det från en enhet med internetåtkomst.

Lokalt Windows konto

Ett lokalt användarkonto som enbart är knutet till den specifika dator där konto skapats och det går bara att logga in med det konto på just den datorn. Information och personliga inställningar är knutet enbart till denna dator och kan inte användas från någon annan dator.

Om du tappar bort eller glömmer lösenordet till det lokala datorkontot är det viktigt att du har noterat eller kommer ihåg ditt lösenordstips för att på så sätt få en idé om vad ditt lösenord är. När du skapar konto och uppmanas att ange ett lösenordstips så skall du alltså ange något som gör att du senare då kan koppla ihop det med det riktiga lösenordet. Om du har ett för ospecifikt lösenordstips som gör att du inte kan koppla detta till ditt lösenord så är det i princip kört.
Från och med Windows 10 version 1803 har detta bytts till säkerhetsfrågor men innebär samma sak. 
Du kan också återställa lösenordet via ett annat administratörskonto på datorn. Om du inte kommer ihåg lösenordstipset eller säkerhetsfrågorna måste du återställa Windows, vilket förstör alla data, program och inställningar som du har på datorn.

Växla från ett Microsoft konto till ett lokalt konto

I Start väljer du Inställningar > Konton > Din information (i menyn till vänster).  

Välj Logga in med ett lokalt konto i stället.
Ange användarnamnet, lösenordet och lösenordsledtråden. Från Windows 10 version 1803 anger du i stället en säkerhetsfråga för det nya kontot.
Välj Nästa, och sedan Logga ut och avsluta
Nästa gång du väljer att logga in kommer du kunna göra det med ditt lokala konto och möjligheten till att logga in med ditt Microsoft konto är nu borta.

Du kan även växla tillbaka till ett Microsoft konto igen genom att göra på samma sätt men då välja att Logga in med ett Microsoft konto i stället enligt ovan.
Det går bra att skifta mellan dessa två lägen så ofta du vill.

Nivå på kontot

Vid vanlig användning av datorn skall du alltid använda dig av ett vanligt användarkonto och ALDRIG av ett konto som du angivit som ett administratörskonto.

Användarkonto

Detta är ett vanligt konto som har begränsade rättigheter men som låter dig utföra de allra flesta saker som du behöver såsom att komma åt dina filer, surfa på internet, läsa dina mail, skriva ut, köra de program som är installerade på datorn med mera.
Om du skulle försöka dig på att utföra en åtgärd som kräver högre behörighet kommer Windows att be dig att ange ett administratörskonto och dess lösenord först innan åtgärden kan utföras. Därför är det mycket svårare att via ett vanligt användarkonto få in sårbarheter såsom virus, spam och dylikt i din dator eftersom dessa normalt inte kan installeras utan att du blir uppmanad att ange administratörskontots lösenord. Om du då vet att du inte har triggat något är det bara att avböja så skall du vara säker.

Administratörskonto

Om du är inloggad och använder dig av ett administratörskonto är du utsatt för sårbarheter eftersom det kontot har full access till allt på din dator inklusive inställningar och installation av program som även kan vara skadlig kod.
Ett administratörskonto skall man alltid skapa på en dator men man skall bara logga in eller använda det då man har behov att göra ändringar i Windows eller installera program. Om du försöker göra en åtgärd i Windows som kräver ett administratörskonto kommer Windows att uppmana dig att ange det konto och dess lösenord. Du behöver normalt inte logga ur och logga in med administratörskontot utan de flesta åtgärderna kan göras genom att du temporärt utför åtgärden i administratörskontots kontext.

Så använd enbart administratörskontot då du behöver göra saker som kräver det och ALDRIG annars. I vanlig användning av datorn räcker det alltid med att använda ett vanligt användarkonto.

Det är alltså viktigt att du skiver upp ditt administratörskonto och dess lösenord och förvarar på ett sökert ställe för om du glömmer bprt det är det i regel bara en ominstallation av Windows som gäller och då kommer allt av din personliga data och inställningar att försvinna.

  • Redigerat 2020-09-27, 21:10 av Niklas
Zepp
2018-12-10, 21:15
#1

Det är överhuvudtaget bedrövligt  att man skall behöva logga in på något MS-konto om man inte vill

Dvs jag vill fucking inte har fler konton att logga in på!

Dvs det är mest en scam

Iallafall som förklarats, man kan om man vill, bara logga in på sin dator.. utan att för den delen ansluta sig till olika MS-konto.. men då får man lixom anstränga sig/läsa  alla proklamationer osv!

Allra värst är väl mobiltelefoner, de funkar i princip bara att ringa med om man inte har ett Googlekonto!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Zepp
2018-12-21, 00:59
#2

Det andra är.. man måste iallafall göra dels ett administratörskonto på sin egen dator, samt helst oxå eyt användarkonto!

Det är fucking alla andra konton ,man kan klara sig utan..

Glöm för all del inte att lägga till sitt mailkonto med olika inloggningsgrejer!

Oså glöm inte att synka alla dina mailkonton samt din smartphone.

Oså glöm sen inte lösen till ditt Google-konto, ditt MS-konto.. Fejan-konto, Tvitter-konto,andra j*vla konton.. dvs hur f*n skall man kunna hålla i minnet alla konton och inloggning/lösenord?

På det så ser jag reklam på TV, dvs vill du inte att din dator skall vara mer som din smartphone.. köp en Cromedator på XX  nu inför jul!

Dvs näe för fucking f**n jag vill hellre att min smartphone var mer lik min dator, dvs där jag kunde bestämma mer själv!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Kaj
Kaj 
2018-12-21, 10:11
#3

Lösenorden är ett självlösande problem. Biometrisk inloggning kan redan ske på dina smarta mobiltelefoner och din Windows 10 dator. Allt som krävs är att du aktiverar din kamera på enheten samt går in under inställningar för konton och väljer just den biometriska inloggningen.
Kameran läser av ditt iris (ögonen) och loggar in dig. Det funkar faktiskt hyfsat i Windows 10 numer.
Det finns även möjlighet att logga in via fingeravtryck samt snart flera andra biometriska metoder.

Det som behövs är att alla andra ställen där man har ett konto anpassar sig till biometri - kan vara allt från din bank, FB, Twitter, Google, Whatsapp ……..

Fler och fler som idag inte erbjuder någon form av biometri kommer att börja göra det nu när den metodiken börjar bli så pass mogen att den verkligen går att använda. Vem idag angber en pinkod för att logg in på sin mobil? Ingen skulle jag tro utan de flesta kör nog med biometriskt fingeravtryck där.

Så jag precis som du Zepp kommer att vara så jäkla glad över att behöva slippa komma ihåg en massa lösenord även om jag har en metod som gör att jag alltid vet exakt lösenord på alla mina tjänster utan att lösenordet är samma. Inte så svårt egentligen. Ändra bara någon kombination i lösenordet till varje tjänst som är identifierabart med just den tjänsten. Då har du samma grundlösenord men med en förändring av några tecken i lösenordet beroende på vilken tjänst det är och dessa tecken är då kopplat till just tjänsten så du kan komma ihåg dem. Då kan det aldrig bli fel av dig. Går du till FB vet du direkt vad ditt lösenord skall vara. Går du till Twitter samma sak osv ….

Upp till toppen