Etikett13-övrigt
Läst 551 ggr
Sindri
2020-03-28, 19:40

Hjälp till att bekämpa Corona med din dator

Jag hörde på radio om något som heter folding at home. Man kan ansluta sin dator till ett nätverk som gör matematiska beräkningar som underlag för att forska vidare om olika sjukdomar. I det här fallet handlar det om Coronaviruset. Fick hjälp av en son att hitta rätt program att ladda ner:

https://foldingathome.org/start-folding/

Här kan du läsa om vad folding at home innebär:
https://feber.se/pc/hjalp-stanford-forska-om-coronavirus-med-foldinghome/408438/

Känns bra att kunna bidra med något, tillhör nästan riskgrupp så jag är väl inte välkommen i mer fysiska sammanhang.

JRSN
2020-03-28, 19:58
#1

Det här känns som ett högriskprojekt av typen: 'Installera självmant spionprogram på din egen dator'. Sen är det oförskämt då det antyds att privatpersoner ändå inte använder sina datorer till 'något vettigt', vad vet man egentligen om det? Sen om det nu är 'Stanford' som behöver 'hjälp', de vet nog redan det mesta som finns att veta om detta virus. Häpnadsväckande fräckt och farligt skulle jag säga. Avstå!

.......................................... Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi                       Hemsida: www.astromantra.se/
Sindri
2020-03-28, 20:19
#2

Absolut inte. Det här har använts i flera år vid olika typer av forskning. Jag har hört vetenskapsmän tala om det på radio redan för flera år sedan. Jag tror att det inte bara är i medicinska sammanhang det används. Undra om inte NASA har haft/har något liknande. 

Jag kan tänka mig att oseriösa personer som hör om detta försöker låtsas att det handlar om folding at home och installerar just trojaner och annat på datorer. Därför frågade jag en son som jobbar i branschen. Han har haft det länge på sin dator.

Och visst gör folk en massa vettiga saker på sina datorer, men också en hel del meningslösa som att slösurfa eller läsa mail. Datorn kan ändå jobba i bakgrunden med beräkningar. Jag har inte märkt av att den slöa till på något sätt. Skall kolla film nu, få se om det märks, men det tror jag inte.

Men är man konspiratoriskt lagd skall man naturligtvis inte installera det. Det gäller att sova gott om nätterna så man har ett bra immunförsvar. 🙂

Lona
2020-03-28, 20:31
#3

#2, Japp, vi hade någon form av "datoraktivitet" åt NASA på mitt jobb och det var definitivt seriöst. Våra datorer användes ju ändå inte utanför arbetstid. Sen finns det säkerligen de som drar nytta av sånt här och planterar virus, trojaner och annan skit i folks datorer.

"Jag är inte klok men jag är smart!" Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhet🌺
Sindri
2020-03-28, 23:56
#4

Ja, därför frågade jag sonen. Jag har kollat på Netflix  ett par timmar nu och det påverkades inte alls av att datorn jobbade på i bakgrunden.

Zpookey
2020-04-06, 15:31
#5

Detta är inget nytt. SETI har en liknande sak som heter SETI@home där man låter datorn analysera rymddata i bakgrunden för att se ifall man kan hitta utomjordiskt intelligens. SETI@home har funnits sen 1999.

https://setiathome.berkeley.edu/

Edit: Ser nu att SETI@home ska upphöra men man kan fortsatt hjälpa till att analysera data inom andra områden, däribland COVID-19.

https://scienceunited.org/
https://boinc.berkeley.edu/

Upp till toppen