Etikettwebbläsare
Läst 31502 ggr
johan
2009-04-01, 00:26

Firefox 3 är störst

Det är ett smått historiskt ögonblick, men enligt Stats Counter har Firefox 3 förra veckan blivit den mest använda webbläsaren i Europa.

Jo, det är sant. Firefox 3 har störst marknadsandelar i Europa nu om man ser till en enskild version. Med 35,05% passerade den IE7 som har 34,54% av marknaden.

Om man räknar samtliga versioner av IE så är Microsofts webbläsare fortfarande störst, men det känns ändå som ett historiskt ögonblick.

Framför allt är det roligt att om man gör en riktigt bra produkt spelar det ingen roll om Microsoft och Apple skickar med sin egen webbläsare med sina operativsystem. Gör en man en bra produkt väljer användarna själv att installera och använda den hellre än den inbyggda.

Hatten av till Mozilla.

>> Källa

Mvh // Johan

Appar för barn och pedagoger.
https://digitalthjarta.se

Tom
Tom 
2009-04-02, 22:24
#1

Det är roligt!

Jag går mer och mer över från Microsofts produkter till andra alternativ. Fördelarna är att datorn upplevs snabbare när inte MS har en massa tunga processer som segar ner systemet.

Jag har inte provat Firefox ännu men jag kanske ska ge det en chans istället för Google Chrome som jag kör nu.

 Tom

johan
2009-04-03, 00:12
#2

Chrome och Safari är känns mycket snabbare än Firefox 3. Jag använder nästan bara Firefox 3 när jag utvecklar för att det finns bäst tillägg dit, dvs. Firebug.

Men även fast jag gillar IE8 bäst så glädjer det mig att Firefox 3 kan konkurrera på allvar med Microsoft och Apple utan att att bundla med Firefox med ett eget operativsystem.

Mvh // Johan

Appar för barn och pedagoger.
https://digitalthjarta.se

Tom
Tom 
2009-04-03, 01:41
#3

Aha, då behåller jag Chrome ett tag till. Det fungerar minst lika bra som IE. Visst kraschar det ibland men inte alls lika ofta som IE. Oftast beror det på att någon sida har en konstig flash-banner eller liknande.

Om Chrome kraschar kan man dessutom stänga ner bara det fönster som kraschat utan att behöva stänga ner resten vilket jag tycker är bra.

Kaj
Kaj 
2009-04-03, 12:22
#4

#3 samma gäller med Ie8. Om något crashar så stängs bara den sessionen ner och andra påverkas inte. IE8 startar dessutom om och man kommer till sidan igen så man inte förlorar vad man för tillfället var.

En analys som NSS LAbs nyligen gjort visar att IE8 är bäst på att finna skaldig kod. Den var mer än dubbelt så bra på att hitta och förhindra att skadlig kod på websidor kom igneom webbläsaren.
Här är resultatet (visar hur många procent av skadlig kod som stoppades):

 

Internet Explorer 8

69%

Mozille Firefox 3.07

30%

Apple Safari V3

24%

Google Chrome 1.0.154

16%

Opera v9.64

5%

Internet Explorer 7

4%

Rapporten var beställd av Microsoft men de hade inget inflytande i testerna eller resultatet.

Tom
Tom 
2009-04-03, 14:13
#5

#4, Intressant. Men det blir ändå alltid en avvägning mellan alla parametrar. Säkerhet är så klart en men eftersom jag bytte från IE7 så fick jag ändå fyra gånger så bra skydd i just det här avseendet ;-)

Jag har en känsla av att om man mäter andra säkerhetsaspekter så blir det andra resutat och så länge jag har ett bra virusskydd och en bra brandvägg så känner jag mig ganska säker.

Även om Microsoft inte har något inflytande över själva testen så är jag ganska säker på att de är noga med att välja vad som ska testas för att vara säkra på att det ser bra ut för deras del. I det här faller var de nog ganska säkra på att deras browser råkade vara bäst på just skadlig kod innan de beställde testen.

  Tom

Kaj
Kaj 
2009-04-03, 14:22
#6

Microsoft hade inget inflytande över testerna.
Jag tror heller inte Microsoft skulle våga att påverka testerna med tanke på vilket negativt skrivande det då skulle blivit.

Läs hela NSS labs rapport om webbläsares säkerhet här

Värt att notera är även att testet gjordes på IE8 RC1 och inte den skarpa versionen. Men en RC är ju tillräcklig eftersom man inte lägger till mer funktionalitet till den skarpa versionen efter det.

guraknugen
2009-04-03, 15:42
#7

#6: Läs #5 igen… Kändes inte som du gjorde det ordentligt där… Särskilt tredje stycket som lustigt nog börjar med ”Även om Microsoft inte har något inflytande…”, vilket alltså indikerade att vederbörande var med på detta, varför en upprepning av detta faktum kanske var en aning onödig…

Ännu onödigare var dock detta inlägg, men det är ju det jag är känd för. Måste upprätthålla min image…

charlie
2009-04-03, 20:34
#8

"En analys som NSS LAbs nyligen gjort visar att IE8 är bäst på att finna skaldig kod. Den var mer än dubbelt så bra på att hitta och förhindra att skadlig kod på websidor kom igneom webbläsaren."

Konstigt test, ty skadlig kod ar bara skadlig ifall man har en sakerhetslucka. Ju mindre luckor man har desto mindre finns det anledning till att upptacka skadligt kod. Speciellt skadlig kod som applicerar till en annan weblasare och/eller platform?

---

guraknugen
2009-04-03, 21:24
#9

#8: Håller med för en gångs skull… Det är nog vårallergin…

Låter spontant som att det vore en bättre idé att täppa till säkerhetshål istället. som sagt. Eller se till att det inte finns några att täppa till.

moos
2009-07-13, 00:08
#10

FF är det bästa som finns men tyvärr så har min nuvarande version problem för det kraschar stup i kvarten. Facebook är ett ställe som inte FF fixar särskilt bra. Jag har inga extra "tillbehör" så det är inget sådant som stör.

Men varannan dag så är jag färdig att ge upp FF men det är ändå överlägset allt annat tycker jag *när det fungerar*

guraknugen
2009-07-14, 19:50
#11

Finns facebook fortfarande…?Tungan ute

Jalking
2009-07-14, 20:09
#12

Hoppas Transportstyrelsen blir på det klara med att det faktiskt finns andra än extrema datanördar och perversa galningar som inte använder IE. Jag har varit i kontakt med dem en hel del angående deras mönstringssystem över internet. De ställer sig helt oförstående till att det skulle vara något värde med att det fungerar med någon annan webläsare än IE. Det finns faktiskt inte ens ett varningsmeddelande om man försöker med "fel" webläsare. Antar att även andra myndigheter har en liknande inställning.

Inkanyezi
2009-07-14, 21:27
#13

Oh, jag har samma problem, men jag kanske räknas som extrem nörd, eftersom jag bara har en dator med Windows och alla mina andra kör Linux. Det tog en stund att komma in i  deras buggiga system när jag skulle ställa på min husvagn, men det gick faktiskt. Kul namnbyte inte desto mindre. Och jag vet inte om det hade varit enklare med IE. Jag har bara version 6, Microsoft vägrar installera version 7 för de påstår att mitt Windows inte är "äkta". Det problemet har jag haft sen jag bytte moderkort, men det gör inte så mycket, för uppdateringarna kommer i alla fall, och jag har inget behov av IE. Det märkligaste är att jag får installera sjuan på Linux, för det är "äkta" Windows.

Upp till toppen