Etikettwebbdesign
Läst 32925 ggr
johan
2009-05-07, 18:42

Testa din webbplats i olika webbläsare

Som webbutvecklare är det vardag att testa sin sajt i olika webbläsare. Men hur gör man bäst för att testa sajten i olika versioner av Internet Explorer?

Att installera olika versioner av Internet Explorer går inte. Inte utan seriös huvudvärk i alla fall. Men det finns bra sätt att ändå kunna testa sin sajt i de olika IE-versionerna utan att ha flera datorer.

Virtual PC

Microsoft släpper regelbundet virtuella maskiner för olika versioner av Windows och Internet Explorer. På dessa finns dessutom diverse webbutvecklarverktyg installerade som t ex IE Developer Toolbar.

Följande varianter finns för nedladdning:

  • Windows XP SP3 med IE6
  • Windows XP SP3 med IE7
  • Windows XP SP3 med IE8
  • Windows Vista SP1 med IE7
  • Windows Vista SP1 med IE8

För att använda dessa behöver du Microsoft Virtual PC vilket är helt gratis att ladda ned.

Fördelen med denna lösning är att du har en äkta miljö att testa i. Nackdelen är att det kräver mycket minne av din dator då du faktiskt kör två operativsystem samtidigt.

IETester

IETester är som en webbläsare där du kan köra olika versioner av Internet Explorer i olika flikar. Du kan välja mellan IE5.5, IE6, IE7 och IE8.

Programmet finns ännu bara i beta-version och kan ofta vara lite instabilt. Men trots bristerna är det ett stort hjälpmedel för webbutvecklaren.

IETester är helt gratis att ladda ned.

SuperPreview

SuperPreview är ett verktyg från Microsoft som ännu bara är i beta-version, men visar tydligt att det kommer att bli webbutvecklarnas älskingsverktyg när det är färdigt.

Precis som med IETester kan man visa sidan i olika IE-versioner i olika flikar. Men SuperPreview gör mer än så. Dels visas linjaler i fönstret, så det är enkelt att mäta var saker och ting hamnar. Det är enkelt att se vilka id, storlekar och css-klasser som valda element har. Men, det bästa av allt är hur de olika flikarna jobbar tillsammans.

Om man t ex scrollar i ett fönster, scrollas det andra fönstret lika mycket. Det gör det enkelt att jämföra sajterna. Dessutom kan man låta två fönster överlappar varandra så att man i detalj kan se var layouten skiljer sig åt i olika versioner.

Du kan ladda ned SuperPreview gratis.

IE6 och IE8 överlappande. Verkar som vi lyckats ganska bra!

BrowserShots

De finns även många webbaserade tjänster som kan generera skärmdumpar på hur ens sajt ser ut i olika webbläsare och olika operativ system. BrowserShots är en sådan tjänst. Största nackdelen är att det tar lång tid innan alla skärmdumpar går att se.

Mvh // Johan

Appar för barn och pedagoger.
https://digitalthjarta.se

larskarlsson
2009-05-07, 20:09
#1

Bra och enkel sammanställning, tack för listan!

eightball
2009-09-29, 15:45
#2

Själv kör jag VirtualBox med XP Black Edition, den klarar alla gamla versioner galant…

Några bra tips till Webbutvecklare är att alltid vara konsekventa i kodningen samt att vara strikt till de värden som används, använd alltid strikta värden om det inte måste vara dynamiskt.

Blir så mycket enklare att utveckla för webbstandarden OCH Internet Explorer (lol) då..

^^;

Kaj
Kaj 
2009-11-04, 14:11
#3

SuperPreview version 3 kommer med som standard till Microsoft Expression Web 3

[incendium]
2009-11-04, 16:01
#4

För testning i IE brukar jag använda MultipleIEs från Trendsoft

Finns 3.0, 4.01, 5.01, 5.5, 6 och 7 stand alone

guraknugen
2009-11-05, 21:29
#5

Ännu ett helt onödigt inlägg från min sida då:

Som jag alltid sagt och förmodligen alltid kommer att säga, som den envisa gamla gubbjävel jag varit ett bra tag nu oh alltid kommer att vara, så är min personliga (mycket personliga, kanske) åsikt att man alltid bör följa standarder och ABSOLUT INGET ANNAT under några som helst omständigheter. Har man en webbläsare som inte följer standarder så får man skylla sig själv om det ser ut som ”hej kom och hjälp mig”. Möjligen kan jag tänka mig att låta ett meddelande poppa upp i stil med ”Du verkar använda Internet Explorer 6. Installera en riktig webbläsare, pucko!”. Men mer anpassning än så är bara onödigt och utvecklingshämmande arbete.

Har man exempelvis IE6 och inget annat är man förmodligen ändå inte kapabel att tillgodogöra sig något som helst webbinnehåll, för hade man varit det hade man uppgraderat eller bytt webbläsare för länge sedan. Har man inte gjort det ännu, så betyder det oftast att man är någon som inte bryr sig, och varför ska man bry sig om dem? Ömsesidighet är nästan alltid bra…

johan-ahlback
2009-11-05, 23:40
#6

#5 jag är på samma sida som dig.

Men så är det så att 26% av alla internetanvändare använder ie6. man kan inte stänga dem ute. Det får man som programmerare ta.

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

eightball
2009-11-06, 11:51
#7

knappast 26% i Sverige, men i världen kanske

johan-ahlback
2009-11-06, 12:13
#8

#7 ja jag sa aldrig att det var i sverige.

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

guraknugen
2009-11-06, 18:22
#9

#6: Jag anser att man BÖR stänga dem ute. Vad skulle annars få dem att uppgradera?

johan
2009-11-06, 22:31
#10

De som är kvar är förmodligen de som inte kan uppgradera för att företagen inte tillåter det.

Jag tror att Windows 7 kommer lösa en stor del av detta. IE8 kommer med default och är en rekommenderad uppgradering för alla med Vista och XP. För de på företagen som har legacy-apps som kräver IE6 kan man köra XP Mode i Windows 7.

iFokus står IE för ungefär 2/3 av trafiken. Mindre än 10 % av dom är IE6. IE8 är störst.

Mvh // Johan

Appar för barn och pedagoger.
https://digitalthjarta.se

guraknugen
2009-11-07, 08:40
#11

Fast om alla sajter stänger dem ute så är nog även företagen tvungna att uppgradera. Företag vill väl vara effektiva, och om de inte kan komma in på någon sajt får de ju omvärdera sin korkade policy lite, av ren självbevarelsedrift. Ge dem 40 piskrapp också så går det ännu fortare.

Kaj
Kaj 
2009-11-07, 19:58
#12

Att tvinga någon att uppdatera verkar ju vara lite sjukt. Folk måste väl få bestämma själva vad de vill ha. Dessutom finns det problem för t ex företag att uppgradera då de ofta har applikationer som kanke inte fungerar med nya webbläsare och då program som de inte kan kontrollera utan som de köpt extern.

Jag har själv erfarenhet av detta då vi på ett företag skulle uppgradera till IE8 (från IE6) då slutade deras Reuters applikationer att fungera (funkade inte heller i FF kan jag tillägga). Svaret från reuters var att de är gå gång med en ny version men att den inte skulle komma förrän tidigast Q1 nästa år. För de användare som använder Reutsers var vi tvugna att ligga kvar på IE6 tills Reuters uppdaterats.

#5 förusätter ju att man har koll på alla webbapplikationer och kan ändra dem själva vilket man som ett företag inte alltid har. visst reuter borde vara mer skärpta men det är som sagt ingen lösning att stänga ute användarna i detta fall eftersom hela deras verksamhet skulle rasa.

guraknugen
2009-11-07, 23:22
#13

Tvinga är givetvis inte det exakta ordet jag var ute efter, men sluta dalta med dårarna. Vill de använda IE6 så låt dem göra det, men då borde de också få stå ut med att inget funkar. Låt oss gå framåt, inte fjanta runt för att få stenåldersreliker att nödtorftigt fungera. Det är bara onödigt arbete som funkar bra som sabotage men inte till så mycket annat (jo, jag vet att jag överdriver, men ingen verkar ju fatta om man inte gör det…). Visst håller jag med om att man inte måste ha det senaste, men nu pratar vi ju IE6 här. När kom den? Ja, den fanns ju för Windows 98 i alla fall (hade den själv på den tiden), men hur många kör Windows 98 idag? Förhoppningsvis ingen. Någon självdestruktiv nörd kanske.

MichaelE
2009-11-11, 12:53
#14

#13 Windows 98 använder nog ingen, men vi har fortfarande många som kör på 2000 och 2003 versioner av Windows som till standard använder IE6 och tyvärr så fungerar inte IE7 och IE8 på dem eller åtminstone inte tillfredsställande. Därför har Microsoft lagt upp program där man kan testa på äldre versioner bara för att se ifall alla som använder olika versioner av just IE ska kunna se alla sidor.

Den enda skillnaden egentligen mellan dessa webbläsare är dess funktioner och hur dem läser CSS koder - all annan syntax stödjer dem som JavaScript, xHtml osv.

Jag vet att vissa nya webbläsare stödjer nya CSS-standarden CSS3, men har ingen aning om IE8 gör det, så när standarden är fastställd så kommer detta skapa problem och man måste se till att skapa sidor som både nya IE kan läsa samt IE6 och IE7 (stödjer inte CSS3)

eightball
2009-11-11, 13:22
#15

Sitter det några ungar i Afrika och surfar på kassa system med IE6, låt dem göra det, de kommer ändå aldrig besöka svenska sidor :P

DesK
2009-11-11, 13:45
#16

#15 Ungar i Afrika kör nog snarare med Ubuntu  Flört

Désirée
tidningensyre.se

Kaj
Kaj 
2009-11-11, 14:51
#17

#14 IE8 stödjer bara CSS 2.1 (tyvärr)

IE8 är även mycket mer känslig vad gäller certifikat där man tidigare kunde komma igenom men nu som standard får upp en varningssida om certet inte anses tillförlitligt.

IE8 är även mycket mer känslig för Active-X och Java där säkerheten styrts upp rätt rrejält.

Vidare tillåter inte IE8 Quirks mode som webbutvecklare tidigare använde sig av för att ta sig runt problem med viss kod som webbläsarna inte stödde.

guraknugen
2009-11-11, 18:58
#18

#14: Det är ändå inte kört om man har exempelvis Windows 2000. Det går ju alltid att installera Firefox, Opera och en hel del annat. Om Microsoft har valt att göra sig inkompatibla med sig själva borde det vara deras problem, inget någon annan ska behöva lida för. En webbläsare som kräver specialskrivna sidor, vilken webbläsare det än är, förtjänar att dö och falla i glömska och inget annat (om inte utvecklarna vill rätta sina buggar, vill säga).

Fel ska tas itu med vid roten och ingen annanstans.  Ett fel i en webbläsare bör således inte kompenseras med specialskrivna webbplatser. Är det i webbläsaren felet ligger, ska det åtgärdas i webbläsaren och ingen annanstans. Hur svårt kan det vara?

MichaelE
2009-11-12, 09:25
#19

#18 Känns lite som om du vore fast på 90-talets Webbläsarkrig. Det var just det du nämner som startade kriget och efter det uppkom xHTML och CSS-standarder. (Allt W3C skriver upp som standard ska ALLA webbläsare kunna tyda) Allt började att man erbjöd olika syntaxer som konkurenten inte hade och det blev till en stor kamp mellan IE samt Netscape (NN), som exempel har vi Iframe (IE) Layer/Ilayer (NN). Största problemet uppkom med DHTML där det är helt olika mellan NN och IE, men NN erkände sig besegrad för några år sedan och satsade mer på FireFox.

I och med att CSS3 är på väg samt HTML 5, xHTML 2 (?) vilket alltihopa kommer kallas Web 3.0 (läst något sådant i förbifarten, rätta mig någon ifall jag har fel). När denna övergång kommer så kommer ett nytt krig att blossa upp och den har redan startat bland de mindra webbläsarna.

Så visst, de flesta får skylla sig själva om man inte uppdaterar till det nyaste, men min åsikt är att som programmerare är att om man man vill nå så många som möjligt så blir man tvungen att skapa något som även passar dem som inte har et nyaste. Samma sak gäller vanliga program/spel, är dem bakåtkompitabla i ett steg så får man fler som kan använda det.

johan-ahlback
2009-11-12, 09:27
#20

#19 xhtml 2.0 är nedlagt. det kommer istället xhtml 5 som kommer att vara den moduliserade versionen av html 5.

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

MichaelE
2009-11-12, 10:39
#21

#20 jo jag för mig det, det var därför jag skrev (?) efter xHtml 2

guraknugen
2009-11-12, 19:25
#22

#19: Jo, men om inga sidor funkar i gammalt skit så kommer ju de som använder nämnda skit att uppgradera eller stå ut med att inte kunna använda sin webbläsare. Jag tror då de flesta uppgraderar av ren självbevarelsedrift och vips så når man många fler UTAN att behöva skriva en massa fjantkod. Men det förutsätter ju att de flesta resonerar så. Men folk är ju alldeles för fega för att våga tänka så, tydligen.

Jag vet inte vad det är för webbläsarkrig du pratar om. Jag krigar i alla fall inte och jag har inte ens nämnt vad jag tycker ”att alla borde ha”. Mest på grund av att jag skiter fullständigt i vad folk har för webbläsare så länge de följer standarder. Sedan att de standarder som finns kanske är bristfälliga i vissa avseenden är en annan fråga, inget är perfekt, men utvecklingen bör ju sträva framåt. En standard ska inte kunna vara huggen i sten och aldrig ändras. Sedan är det ju också bra om de ändringar som sker inte sker enbart för att något ska ändras, utan för att det finns ett behov och så vidare.

I alla fall, bort med gammal skit så fort det bara är möjligt. Att dalta med dem som använder dyngan är INTE bästa sättet.

Kaj
Kaj 
2009-11-13, 09:52
#23

Man måste även göra lite skillnad mellan privatpersoner och företag.

En privatperson har mycket enklare att uppgradera och hålla sig till senaste versionerna av webbläsare och till och med köra flera webbläsare.

Med ett företag däremot är det en helt annan sak.
Att göra en uppgradering av en applikation såsom t ex en webbläsare är ofta ett projekt och beroende på företagets storlek kan detta vara en tidskrävande och kostsam process. Jag har själv drivit sådana projekt och jag vet vilka kostander och problem som det kan medföra.
ALLA applikationer måste testas eftersom många använder sig av webbläsarna (även om det inte bara är webbsidor).
Ta till exempel Reuters olika applikationer för finansiella analyser etc. Det är rena PC applikationer men i botten använder de sig av webbläsarnas olika funktionalitet. Allt från inställningar, java motorer, script hantering, hantering av certifikat, om krypterade sidor skall lagras på disk eller i cache, CSS kodning, HTML kodning, olika zon inställningar med mera. Allt detta hämtar de från webbläsarens inställningar för att rendera och köra sin kod.
Detta var bara ett exempel. Företag kan ha många många många program och alla måste testas och i ett sådant projekt ingår oftast att försöka hitta en meddelväg som passar alla program och göra undantag och tillägg för de program som använder en inställning på annat sätt än ett annat program.

Här skall alltså alla policy inställningar med mera sättas så att det passar alla program.

I tex Internet explorer så finns det nästan 1500 parametrar att sätta. De inställningar vi ser via verktyg, internet alternativ är bara en väldigt liten del av allt man på ett företag måste ta hänsyn till. Detsamma gäller andra webbläsare som även de har en massa olika inställningar som en vanlig användare aldrig ser eller behöver bekymra sig om men för företag så måste allt detta planeras och sättas i verket.

På ett företag som jag nyligen gjorde en migrering från IE6 till IE8 tog hela projektet ca 4 månader med rätt stora kostnader som följd.
Det största problemet var som sagt alla deras applikationer från olika leverantörer som var tvugna att fungera med olika inställningar av parameterar och flera policys som följd. Dessa måste planeras och testas ifall de skall vara på maskinnivå eller om de skall vara på användarnivå och oftast blir det en kombination av detta.

Vill då påpeka att inga av dessa applikationer var "dåligt" skrivna utan följde vedertagna standarder. Men pga att webbläsare har olika nivåer och funktioner för en och samma parameter beroende på vad man vill ha så var och är detta ett gediget arbete för företag.

Det är alltså inte bara att trycka ut en ny version när en sådan kommer för företag.

Se bifogad excel fil för att se alla olika parametrar som ett företag måste planera och ta hänsyn till för Internet Explorer

MichaelE
2009-11-13, 10:39
#24

#23 mycket bra skrivet, var på väg att skriva liknande inlägg, dock inte lika välskrivet, om privatpersoner och företag men servern för iFokus fungerade inte då.

För är man privatperson och skapar sida i eget syfte så är det att mata på med det senaste och dem som bsöker sidan får skylla sig själva - vissa blir besvikna ibland ifall de inte kan se sidan. Men för ett företag måste webbsidan vara användbar för så många som möjligt - annars förlorar dem kunder.

guraknugen
2009-11-13, 19:49
#25

Fast de förlorar ju bara klåparkunder. Kanske lika bra det.

#23: Jo, men så går det ju när man inte gör rätt från början. Inte mitt fel att de har anställt pajasar på de företagen. De får skylla sig själva.

Kaj
Kaj 
2009-11-14, 18:02
#26

#25

som jag skrev i mitt inlägg så är många sidor från externa leverantörer som man inte själv kan kontrollera. Och som jag nämnde så är många sidor skrivna med quirks kod. Detta var/är inte förbjudet utan är en teknik för att få en webbsida att bete sig på ett visst sätt där webbläsaren inte stödjer det. Tex att skriva kod så den passar för CSS3 när webbläsaren inte stödjer det är en quirks metod.
Vad de de då gör är att inte strata med DOCTYPE och sedan själv koda så att sidan klarar en viss teknik.

I IE8 stöds inte quirks mode om man har DOCTYPE i början. Detta talar om för webbläsaren att koden följer strict mode och alla quirks mode koder ignoreras.

guraknugen
2009-11-14, 20:07
#27

#26: Min hänvisning till #23 var kanske lite otydlig, minst sagt. Den var till en liten del av #23, inte hela. Du skriver ju så långt så jag orkade inte läsa allt… förlåt…

Fast jag skriver själv långt ibland, så jag får väl räkna med att alla inte orkar läsa mina inlägg heller…

Skrattande

Upp till toppen